Overleg:Zeearend

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Onderstaande tekst komt van het artikel De Zeearend. Omdat artikelen zonder lidwoord op WikiKids staan is dit artikel verwijderd. De onderstaande tekst kan samengevoegd worden met artikel op deze pagina.DE ZEEAREND

Nationaal symbool van Amerika


De Amerikaanse zeearend werd in 1782 het nationale symbool van de Verenigde Staten. De Amerikaanse zeearend is de tweede grootste roofvogel van Noord-Amerika. Doordat mensen veel giftige stoffen, bijvoorbeeld tegen insecten, in de lucht spoten is de vogel bijna uitgestorven, maar nu komen er in sommige gebieden weer meer zeearenden voor. De adelaar of arend is door vele landen gebruikt als nationaal symbool, omdat ze macht, schoonheid en vrijheid uitstraalden. Bijvoorbeeld in Egypte en door de Romeinen op de vlaggen van hun legers. Ook op de vlag van Mexico staat een adelaar op een cactus met een slang in zijn bek afgebeeld. Ook in Duitsland, Roemenië en Albanië heeft de adelaar hoge symbolische waarde.


Hoe zien ze eruit.?


Adelaars of arenden zijn grote vogels met krachtige, gele haaksnavels. Opvallend is de witte kop, waar hij zijn Amerikaanse naam Bald Eagle (bald iegol) aan dankt. Pas na zeven jaar is de vogel helemaal uitgekleurd en is dan bruin met een witte kop en witte staart. Ze zijn tussen de 76 en 109 cm lang en wegen 4 tot 6 kilo. De spanwijdte van hun vleugels kan tussen de 180 en 240 cm lang worden. Zeearenden kunnen 22 jaar oud worden. Hij heeft wel 7000 veren.


Het jagen van de arend


Arenden jagen overdag om hun uitstekende gezichtsvermogen zo goed mogelijk te benutten. Ze zien niet als wij zien door een verrekijker maar zijn van hoog uit de lucht alles bewegen. Zelfs de kleinste muis is meteen ontdekt. De zeearenden staan bekent als de piraten onder de arenden, waarom omdat ze prooien van anderen vogels stelen.


Hoe vliegt de arend


Arenden zijn behendige vliegers. Hun vleugels zijn lang en breed, waardoor ze goed kunnen blijven zweven. Veel arenden kunnen urenlang in de lucht blijven,en hoeven nauwelijks met hun vleugels te slaan. Een Amerikaanse zeearend die een uur vliegt, zal in die tijd maar twee minuten met zijn vleugels slaan (dus de tijd bij elkaar op geteld van elke vleugelslag) daardoor verbruikt hij dus maar weinig energie.


Wat eten ze?


Het menu van de zeearend is verschillend. Ze eten vis, kleinere vogels, knaagdieren. Soms stelen ze eten van campings of picknickplaatsen. Als ze een vogel hebben gevangen, dan plukken ze eerst de veren eraf voor ze de vogel opeten. Omdat ze zo groot en sterk zijn kunnen ze grote dieren als schapen en zelfs rendieren grijpen. Hij gaat liever niet in water en aast daarom op vis net onder het water, vooral op dode of stervende vissen. De roofvogel stort zich omlaag vanuit de lucht of vanaf zijn hoge zitplaats, en glijdt tot vlakbij het water om zijn favoriete maaltje te vangen: zalm. Hij grijpt de vis met zijn sterke, scherpe klauwen en trekt hem uit het water, doorpriemt het lijf van het slachtoffer en knijpt hem dood in zijn ijzeren greep. Met de vis nog steeds stevig in zijn klauwen landt de vogel hoog in een boom om zijn vangst op te eten, waarbij hij zijn haaksnavel gebruikt om het vlees los te trekken. Hij kan de helft van zijn eigen gewicht (dus tot wel 3 kilo) aan prooi meenemen tijdens de vlucht.


Verspreiding en het leef gebied van de zee arend


Ooit kwam de zeearend in uitgestrekte gebieden in vrijwel heel Europa voor. Nu is hij in Zuidoost-Europa alleen nog maar in verspreide populaties aanwezig. In Zuid en Zuidwest-Europa ontbreekt hij geheel. Er leven nog stabiele populaties in Noordoost-Europa, langs de Scandinavische kusten en in het noorden van Duitsland. Het totalen aantal broed paren bedraagt in Europa ongeveer 6000. Het zwaarte punt van hun verspreiding ligt duidelijk in Noorwegen (2000) paren en in Europees Rusland (1000 tot 2000) paren. Intussen groeien de bestanden, zodat de totale Duitse populatie nu al zo’n 650 broedparen omvat(80% daarvan in noordelijke deelstaten). Voor hun voeding is openwater in nabije omgeving onontbeerlijk, dus liggen hun territoria vaak aan de kus of bij grote meren. Voor het broeden zijn ongestoorde bosgebieden belangrijk met voldoende volgroeide bomen die het enorme nest kunnen dragen. In het relatief dunbevolkte Noorwegen wordt vaak ook gebroed op ontoegankelijke rotswanden.


Hoeveel eieren leggen ze


Ze leggen één tot drie eieren, na 35 dagen komt het kuiken uit zijn ei. De kuikens blijven 12 weken in het nest wonen, daarna vliegen ze uit. Het nest van de zeearend heet een horst, het kan bijna 3 meter breed zijn en 6 meter diep. Het nest is zo groot dat er enkele mensen in passen. Als de Amerikaanse zeearend 4 of 5 jaar oud is kan zij eieren leggen. Een paar zeearenden legt één tot drie eieren per jaar, maar bijna nooit vliegen ook drie jonge vogels uit. Daarom wordt het derde jong soms uit het nest verwijderd en ergens ander neergezet. Een paar Amerikaanse zeearenden blijft altijd bij elkaar, ze gebruiken ieder jaar hetzelfde nest.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Overleg:Zeearend&oldid=76938"