Overleg:Chinees

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Overzetten?

Als het grootste deel van het artikel nu alleen over het Mandarijn (een van de Chinese talen) gaat, hoort het ook op Mandarijn (taal), denk ik. Mandarijn (taal) is nu nog heel kort, dus dat komt dan prima uit. De Wikischim (overleg) 19 dec 2015 14:05 (CET)

Aangezien Mandarijn de hoofdvorm is van de Chinese taal, lijkt het mij des te logischer om ook het artikel Chinees daarover te laten gaan. Om te zeggen dat dit artikel puur over Mandarijn gaat, klopt eigenlijk niet, wat ook een foutje van mij is geweest. Het gaat over de Chinese standaardtaal, wat weer een aangepaste vorm is van het Beijing-dialect is. Deze standaardtaal Putonghua staat over het algemeen bekend als Chinees, in zowel China als daarbuiten. De Putonghua-wikipedia heet niet voor niks Zhongwen (Chinees) in plaats van Guanhua (Mandarijn), terwijl de Kantonese duidelijk Yueyu (Kantonees) heet. Als je Chinastudies gaat studeren, studeer je niet voor niks Modern Chinees, in plaats van Mandarijn.
Dit is een kinderwiki, dus dan lijkt het mij belangrijk dingen zo duidelijk en begrijpelijk mogelijk te houden. Chinees en Mandarijn op één artikel lijkt mij veel duidelijker, aangezien de twee meestal gewoon synoniem zijn. Er wordt in de inleiding duidelijk vertelt dat er ook nog andere Chinese talen zijn en mocht iemand daar in geïnteresseerd zijn, kunnen ze op de desbetreffende links klikken. Mandarijn kan voor mijn part een redirect worden naar deze pagina. Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg 19 dec 2015 14:59 (CET)
Een redirect hierheen van Mandarijn (taal) vind ik geen goed idee. Het zijn en blijven immers twee aparte onderwerpen, het Mandarijn en de Chinese taalfamilie. Maar inmiddels heb ik de tekst van dit artikel wat aangepast (hopelijk naar ieders wens?) waardoor het nu wel zo kan blijven staan. De Wikischim (overleg) 19 dec 2015 16:25 (CET)
Zeker! Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg 21 dec 2015 11:06 (CET)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Overleg:Chinees&oldid=425311"