Orchideefamilie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Orchideefamilie
Orchidaceae

2010 Pacific Orchid Expo 06.jpg

Leefgebied Vrijwel wereldwijd, behalve de polen
Leefomgeving divers
Behoort tot de Aspergefamilie

Orchidaceae.png

Portaal Portal.svg Biologie

De Orchideefamilie (Orchidaceae), is een diverse en wijdverspreide groep bloeiende planten met bloemen die vaak kleurrijk en geurig zijn.

Samen met de Asterfamilie (Asteraceae) is de Orchideefamilie een van de twee grootste families van bloeiende planten. Er zijn momenteel ongeveer 28.000 geaccepteerde soorten, verdeeld over 763 geslachten. De bepaling van welke familie groter is, staat nog steeds ter discussie omdat geverifieerde gegevens over de leden van zulke enorme families voortdurend wisselen.

De familie omvat ongeveer 6-11% van alle soorten zaadplanten. De grootste geslachten zijn Bulbophyllum (2.000 soorten - deze orchideeën komen voor in diverse woongebieden in de meeste warmere delen van de wereld, waaronder Afrika, Zuid- Azië, Latijns-Amerika, West-Indië en verschillende eilanden in de Indische en Stille Oceaan), Epidendrum (1.500 soorten - ze komen oorspronkelijk uit de tropen en subtropische gebieden van de Amerikaanse continenten, van North Carolina tot Argentinië), Dendrobium (1.400 soorten - Zuid-, Oost- en Zuidoost-Azië, waaronder China, Japan, India, de Filipijnen, Indonesië, Australië, Nieuw-Guinea, Vietnam en veel van de eilanden van de Stille Oceaan) en Pleurothallis (1.000 soorten - wijdverbreid in een groot deel van Mexico, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en West-Indië). Het omvat ook vanille (de soort van de vanilleplant), de typesoort orchidee (Orchis) en veel algemeen gekweekte planten zoals mottenorchideeën (Phalaenopsis). Orchideeën in dit geslacht komen oorspronkelijk uit India, Taiwan, China, Zuidoost-Azië, Nieuw-Guinea en Australië, met de meerderheid in Indonesië en de Filippijnenen. En de Cattleya van het zuiden van Costa Rica tot Argentinië. Bovendien hebben tuinbouwers sinds de introductie van tropische soorten in de teelt in de 19e eeuw meer dan 100.000 hybriden en cultivars (kruisingen) geproduceerd.

Galerij

Europese soorten

Hieronder een lijst van geslachten en soorten die in West- en Midden-Europa voorkomen:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Orchideefamilie&oldid=819896"