Oncko & Billy

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Oncko en Billy zijn Nederlandse kindervrienden die te zien zijn in de kinderfilm 'De diefstal van het schilderij', gemaakt door de Nederlandse filmproducent Quirijn kinderfilm producties (KvK-nummer: 61706132). Oncko gaat samen met Billy achter de boeven aan, die ontsnapt zijn uit een oude gevangenis.

De film speelt zich af in de provincie Friesland. In 2013 zijn er opnamen gemaakt in Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland (Fryslan).

Oncko en Billy maken eigen hamsterliedjes.

Personages

  • Oncko, een dierenvriend
  • Billy, de hamster en vriendje van Oncko

Hamsterfilm

De originele kinderfilm waarin zij spelen is de allereerste Nederlandse hamster kinderfilm met een spannend avontuur van 80 minuten. Op de Nederlandse televisie waren eerder wel hamsters te zien (Fabeltjeskrant en Niels Holgerson). De hamsterpoppen uit de Fabeltjeskrant zijn uniek en de productie van de tekenfilmserie Niels Holgerson met hamster Kruimel betreft een buitenlandse productie, met Nederlandse stemmen. In de echte film over Niels is Kruimel echter niet meer te zien. Hamster Billy in de avonturen van Oncko & Billy is origineel. Het hamsterpak is speciaal voor de kinderfilm gemaakt.

Natuurmuseum en het filmverhaal

In de kinderfilm met in de hoofdrollen Oncko en Billy is onder andere het Natuurmuseum te zien. Vroeger werden er kinderen opgevangen in dit historische gebouw. Deze weeskinderen hadden geen ouders meer. Tegenwoordig kom je in het Natuurmuseum alles te weten over de dieren die in Friesland leven in de natuur. Zo kun je er het skelet bewonderen van een ruim 15 meter lange potvis die in de jaren 90 is aangespoeld op Ameland.

Ook kun je in het museum een kijkje nemen op de bodem van een Friese sloot. De kindervrienden Oncko en Billy zwemmen door deze sloot naar het schilderij 'Het kind met het hondje'. Dat bijzondere schilderij willen de boeven Berend Brulbeer, Daan en Bastiaan in de kinderfilm uit het Natuurmuseum stelen. Als 'Het kind met het hondje' ooit in verkeerde handen valt verdwijnt de liefde tussen alle mensen en dieren op de wereld.

In de kinderfilm zien we verder scenes die zich afspelen in De Blokhuispoort in Leeuwarden. De Blokhuispoort is een voormalige stadsgevangenis.

Geschiedenis

De kindervrienden Oncko en Billy bestaan sinds 2012. De film is bedacht en geschreven door Oncko Quirijn van Kammen, die zelf de rol van kinder en dierenvriend speelt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oncko_%26_Billy&oldid=840607"