Oleguer Presas

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oleguer

Oleguer Presas Renom (geb. 1980 in Spanje) (voetbalnaam: Oleguer) is een Spaans voetballer die van 2008 tot 2011 heeft gespeeld voor AFC Ajax. Eerder speelde hij bij Gramenet UEA en FC Barcelona. Sinds 2012 speelt hij weer in Spanje.

Barcelona

Oleguer kwam in 2001 bij Barcelona. Op 13 november 2002 maaktij hij zijn officiële debuut, na in Barca B gespeeld te hebben. Sinds de komst van Frank Rijkaard als trainer is Oleguer basisspeler. Op 24 april 2005 maakte Oleguer in de uitwedstrijd tegen Málaga CF zijn eerste (officiële) doelpunt voor FC Barcelona. In 2005 en 2006 werd Oleguer met de Catalaanse voetbalclub kampioen van Spanje. In 2006 won hij bovendien de UEFA Champions League. In het seizoen 2007/08 had hij geen goed seizoen, met weinig speeltijd doordat Barcelona veel dure aankopen voorrang gaf zoals Gabriel Milito.

AFC Ajax

Oleguer werd op 16 juli 2008 gecontracteerd door Ajax en tekende tot en met de zomer van 2011. Oleguer kostte Ajax 3 miljoen. Wanneer Ajax in de eerstvolgende drie jaar UEFA Champions League bereikt, ontvangt FC Barcelona nog eens 2.250.000 miljoen euro extra. Oleguer startte onmiddellijk in de basis bij Ajax als centrale verdediger. Puur als verdediger speelde Oleguer sober en solide en maakte weinig fouten, maar voegde opbouwend weinig tot aan het spel van Ajax. Dit leidde ertoe dat Oleguer soms werd gewisseld met Gregory van der Wiel die centraal ging spelen en Oleguer rechtsback. Tegen de winterstop aan werd Oleguer steeds vaker door trainer Marco van Basten gewisseld vanwege de fouten in zijn opbouwende spel. Zodoende werd in de winterstop Rob Wielaert aangetrokken van FC Twente. Na de winterstop speelde Oleguer aanvankelijk niet, behalve in de UEFA Cup wedstrijden tegen Fiorentina die Ajax over twee wedstrijden met 2-1 zou winnen. Door blessures van andere spelers speelde Oleguer vervolgens meer in de basis naast Wielaert en knokte zich al snel terug. in het seizoen 2009/10 is Oleguer geen vaste waarde meer voor Ajax. Hij speelt soms nog wel als invaller of in de basis, bij blessures of als iemand gespaard wordt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oleguer_Presas&oldid=500417"