Nelson Mandelabrug (Arnhem)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nelson Mandelabrug


Nelson Mandelabrug.jpg
Algemene gegevens
Locatie Arnhem
Overspant Rijn
Lengte totaal 500 m
Breedte {{{breedte}}} m
Hoogte {{{hoogte}}} m
Doorvaarthoogte {{{doorvaarthoogte}}} m
Doorvaartbreedte {{{doorvaartbreedte}}} m
Hoogste punt {{{hoogstepunt}}} m
Aantal sporen
Langste overspanning {{{langste overspanning}}} m
Gewicht
Beheerder
Monumentale status
Monumentnummer
Brugnummer
Ook bekend als
Bouwinformatie
Bouwperiode
Bouwjaar 1974
Afgewerkt
Geopend
Ingebruikname 18 december 1977
Kosten
Reden afbraak
Jaar afbraak
Gebruik
Huidig gebruik
Spoorlijn
Verkeersintensiteit
Architectuur
Type Kokerbrug
Architect(en)
Materiaal
Bijzonderheden
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

De Nelson Mandelabrug (tot 1987 Roermondspleinbrug) is een kokerbrug in de Gelderse hoofdstad Arnhem. De brug gaat over de Rijn heen is 500 meter lang.

Doordat het verkeer en de stad Arnhem steeds verder groeide, kon de John Frostbrug het verkeer niet meer aan. Daarom werd in 1965 besloten om een nieuwe brug te bouwen bij het westen van het centrum. Op 18 december 1977 werd de brug geopend onder de naam Roermondspleinbrug.

In 1987 werd de brug hernoemd naar Nelson Mandela. In de nacht van 1 juli 2013 werd door een onbekend iemand een schilderij van Nelson Mandela gemaakt op één van de brugpijlers. De gemeente Arnhem besloot om dit kunstwerk niet weg te halen, omdat veel mensen er positief over waren.

Naast de Nelson Mandelabrug ligt ook nog een busbaan, die in beide richtingen te berijden is.

Letters

Bij het evenement Sonsbeek '93 werd er op de zijkant van de brug (aan de kant van het oosten van het centrum) door de kunstenaar Rémy Zaugg de woorden HUIZEN - WIND - DE STROOM - DE VERTE - DE UTOPIE - INDONESIE - DE BOTEN - DE ZEE - BLAUWE LUCHT in witte letters geplaatst. Het was de bedoeling dat op de John Frostbrug ook zulke woorden zouden worden geplaatst, maar dat veroorzaakte te veel ophef bij de inwoners van Arnhem. Daarom besloot het stadsbestuur om dit plan niet door te laten gaan.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nelson_Mandelabrug_(Arnhem)&oldid=574002"