Motorboot

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Moterboot)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een motorboot, speedboot of powerboat is een boot die uitsluitend door een motor wordt aangedreven.

Sommige motorboten zijn uitgerust met binnenboordmotoren, andere hebben een buitenboordmotor aan de achterzijde hangen met klemmen, waarbij de verbrandingsmotor, de versnellingsbak en de schroef zich één geheel vormen.

Geschiedenis

Eerste motorboot met een benzinemotor

De voorloper van de motorboot is de stoomboot. Hierbij zorgt een stoommachine voor de aandrijving van de schroef.

De eerste boot die door een benzine-motor werd aangedreven, werd in 1886 getest op de rivier de Neckar door Gottlieb Daimler en Wilhelm Maybach.

De eerste succesvolle motorboot werd ontworpen door de Priestman Brothers in Hull, Engeland, onder leiding van William Dent Priestman. Het bedrijf begon in 1888 met het testen van hun eerste motorboot. De motor werd aangedreven met kerosine en gebruikte een innovatief ontstekingssysteem met hoge spanning (hoogspanning). Het bedrijf was de eerste die begon met de grootschalige productie van de motorboot, en tegen 1890 werden de boten van Priestman met succes gebruikt voor het slepen van goederen langs kanalen.

Een andere vroege pionier was de heer JD Roots, die in 1891 een sloep uitrustte met een verbrandingsmotor en een veerbootdienst had tussen Richmond en Wandsworth langs de rivier de Theems tijdens de seizoenen van 1891 en 1892.

Daarna ontwikkeld de motorboot snel en komen er verbeteringen aan de motoren, die ook veiliger werden. Er worden ook wedstrijden mee gevaren, waarbij het vermogen van de motoren steeds sterker werd.

Speedboot met waterskiër

Die technologie werd ook gebruikt voor militaire en politieboten. De HSIC's (High Speed ​​Interceptor Craft). In plaats van een propeller aandrijving hebben deze een soort straalmotor (vergelijkbaar met die van een jet-ski).

De kracht en snelheid is groot genoeg om een waterskiër voort te trekken.

Motorboten zijn er in vele soorten en maten.

Fluistermotor

Voor in natuurgebieden of als rondvaartboot worden ook elektrisch aangedreven boten gebruikt. Deze zijn uiteraard veel stiller dan de ronkende verbrandingsmotoren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Motorboot&oldid=761709"