Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Monte Viso

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een foto van de Monte Viso
De Monte Viso bij zonsopgang

De Monte Viso, ook wel bekend als de Monviso, is een bergmassief. De Monte Viso is 3841 meter hoog, daarmee is het ook de hoogste bergmassief van de Cottische Alpen. De bergmassief ligt aan de Frans-Italiaanse grens, in de Italiaanse regio Piëmont. De Monte Viso staat bekend om zijn vorm die lijkt op een piramide. Dit komt omdat hij tot 500 meter hoger is dan de omliggende bergen.

Zicht vanaf verre afstanden

De Monte Viso kan van hele verre afstanden gezien worden. Bijvoorbeeld vanaf de Langhe en de dallen van de Mont Blanc. Als het heel erg helder is in de lucht, dan kan de Monte Viso zelfs gezien worden vanaf de Kathedraal van Milaan! Dat is een afstand van minstens 250 km.

Geschiedenis

De Monte Viso was tijdens het neolithicum een jadeietgroeve met toen een hoogte van tussen de 2000-2400 meter hoog. De jadeietgroeve was heel belangrijk in die tijd, want de meeste bijlen in Europa zijn gemaakt van jadeiet. De Monte Viso begon rond 5000 voor Christus het snelst te groeien.

Eerste beklimming

De Monte Viso werd voor het eerst beklommen door William Mathews en Frederic Jacomb op 30 augustus 1861. Echter waren zij niet alleen, ze hadden een gids: Michel Croz.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Monte_Viso&oldid=555346"