Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Michiel van de Hazelhoeve

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Michiel van de Hazelhoeve is een boek van de Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren. De originele titel is Emil i Lönneberga.

Waarom Michiel en niet gewoon Emil?

In Duitsland was er al een kinderboek over Emil ("Emil en de detective" van Erich Kästner), en om het niet te verwarrend te maken hebben ze daar toen besloten om de hoofdpersoon Michiel te noemen, ook in Nederland hebben we dit gedaan. Astrid Lindgren vond dit goed, omdat ze Michiel ook een mooie naam vond.

Wie is Michiel?

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Het boek gaat over Michiel. Michiel is 5 jaar oud en zo sterk als een kleine os. Hij leeft op een boerderij, de Hazelhoeve in Lönneberga.(Een dorp in Smaland, in Zuid-Zweden).
Hij leeft daar met zijn vader: Anton Svensson, zijn moeder: Alma Svensson en met zijn kleine zusje Ida. Ook hebben ze op Katthult een knecht, die Alfred heet en een dienstmeid die Lina heet.
Bovendien hebben ze paarden, koeien, varkens, schapen, kippen, een kat en een hond. Maar de belangrijkste inwoner is Michiel. Met zijn ronde, blauwe ogen en wollig blond haar, zou je denken dat hij een engel is. Nou misschien als hij slaapt, want wanneer hij wakker is haalt hij de ene streek na de andere uit. 'Michiel is een alleraardigst kereltje', zegt zijn moeder. Maar in het dorp zeggen ze: 'Michiel? Die moeten we naar Amerika sturen, dan zijn we eindelijk van zijn streken verlost!' Michiel is inderdaad een alleraardigst kereltje, als hij geen streken uithaalde.

Elke keer als Michiel een streek uithaalt, wordt hij door zijn vader naar het schuurtje gestuurd. In het schuurtje ligt veel hout, en Michiel maakt hier dan ook mannetjes van hout. Omdat Michiel vaak naar het schuurtje gestuurd wordt, heeft hij al een hele verzameling van houten mannetjes.

Michiel zit altijd vol met ideeën. Hij bedoelt het altijd goed, maar meestal gaat er iets mis. Hij is een slimme en aardige jongen, meestal verstandiger dan de volwassenen om hem heen. Hij is altijd aardig voor de armen en zieken.

Michiels kostbaarste bezit is een houten geweer, dat de knecht Alfred voor hem gemaakt heeft. Ook is hij dol op de hoed die hij van zijn vader gekregen heeft. Hij gaat dan ook niet slapen zonder zijn geweer en zijn hoed.

De boeken die over Michiel zijn verschenen in Nederland:

  • 1967: Michiel laat de poppetjes dansen
  • 1968: Michiel zet alles op z’n kop
  • 1971: Michiel zet zijn beste beentje voor
  • 1986: Michiel de vliegenvanger
  • 1987: Michiel viert feest
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Michiel_van_de_Hazelhoeve&oldid=641447"