Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Mette Frederiksen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mette Frederiksen in 2009

Mette Frederiksen (Aalborg, 19 november 1977) is een Deens politica en de huidige premier van Denemarken. Frederiksen is de leider van de sociaaldemocratische partij van Denemarken; Socialdemokraterne. Ze is sinds 2019 de premier van Denemarken en daarmee de opvolgster van Lars Løkke Rasmussen.

Frederiksen studeerde administratie en sociale wetenschap in Aalborg en Afrikaanse studies in Kopenhagen. Tegelijk werkte ze bij de federatie van de Deense vakbonden. In 2001 werd ze lid van het Deense parlement en vocht daar voor het verbieden van prostitutie. In 2013 werd ze minister van werkgelegenheid. Ze hervormde de sociale zekerheid en schafte een bepaald vervangingsinkomen voor niet-Deense werknemers af. In 2014 werd ze minister van justitie. In 2015 werd ze partijleider voor de sociaaldemocraten. In 2019 won haar partij de verkiezingen en werd ze met 41 jaar de jongste premier van Denemarken ooit.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mette_Frederiksen&oldid=624189"