Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Vallende ster

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Meteoriet)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vallende ster

Een vallende ster (oftewel een meteoor) is een kort lichtlijntje wat je aan de nachthemel ziet als een klein stofdeeltje op ongeveer 100 km hoogte van de de aarde in de atmosfeer terecht komt. Het stofdeeltje gaat soms wel tientallen kilometers per seconde, dus dat is erg snel. Omdat het zo snel gaat wordt het uiteengerukt en verdampt het volledig. Daarom komt er dus een lichtspoor. De naam 'vallende ster' is ontstaan omdat het als je naar de lucht kijkt, net lijkt of een ster zich verplaatst.

Wanneer kun je ze zien?

Je kunt vallende sterren altijd zien, als je geluk hebt. Maar op een paar bijzondere dagen kun je ze vaker zien dan in de rest van het jaar. En deze dagen gelden elk jaar dus niet alleen dit jaar. Bij een onbewolkte hemel zie je er soms wel honderden per uur. Als je een vallende ster ziet mag je een wens doen. Alleen moet je hem wel hebben uitgesproken voordat hij weer is verdwenen. Dat is dus eigenlijk onmogelijk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vallende_ster&oldid=691753"