Matige verstandelijke beperking

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Een matige verstandelijke beperking is een verstandelijke beperking, waarbij iemand een IQ tussen de 36 en 51 heeft.

Betekenis

Om aan te geven wat een matige verstandelijk beperking is kijken deskundigen naar de volgende drie factoren:

 • Het IQ; dat zegt dus iets over wat iemand wel en niet begrijpt. Ook zegt het hoe goed iemand de kennis kan toepassen. Het IQ van iemand met een matige verstandelijke beperking ligt tussen 36 en 51.
 • De ontwikkelingsleeftijd: de ontwikkelingsleeftijd van mensen met een matige verstandelijk beperking ligt tussen 4 en 6,5 jaar. Dit houdt in dat ze functioneren op het niveau van die leeftijd. Dit komt, omdat de ontwikkeling bij mensen met een matige verstandelijk beperking langzaam verloopt en soms ook stopt.
 • Sociale aanpassingsvermogen: mensen met matige verstandelijk beperking hebben een lage sociale aanpassingsvermogen. Dit betekent dat ze met de volgende dingen moeite hebben:
  • Communicatie, bijvoorbeeld andere begrijpen, eigen gevoelens delen en ideeën onder woorden brengen, lezen en schrijven.
  • Zelfzorg, zoals eten, zichzelf wassen en aankleden.
  • Socialisatie (functioneren in de maatschappij), zoals vriendschappen opbouwen en onderhouden en onderhouden, geldzaken regelen en contacten met instanties onderhouden.
  • Dagelijks bezigheden, zoals naar school gaan, werken, het huishouden doen en eigen vrije tijd invullen.

Dagelijks leven

Het lezen en schrijven is voor meeste mensen met matige verstandelijk beperking lastig. Ze gebruiken dan ook vooral eenvoudige gesproken taal en hulpmiddelen, zoals plaatjes. Wat ze niet met woorden kunnen zeggen, laten ze met hun lichaam of gedrag zien. Het lukt helaas niet altijd om met het gedrag te zien wat die wilt.

Simpele taken (zoals wassen, aankleden en eten) kunnen de mensen met een matige verstandelijke beperking vaak wel. Het zelfstandig aanleren van huishoudelijke taken gaat moeilijker, maar lukt meestal wel met ondersteuning en structuur.

Meestal ronden mensen met een matige verstandelijke beperking het speciaal onderwijs af en gaan dan werken op een dagbesteding. Ze houden hun dan bezig met producten maken of creatief werk. Vaak hebben ze daar ook ondersteuning nodig. Dat geldt ook structureel voor vrije tijd. Het is belangrijk dat het dagprogramma en de begeleiding goed aansluit aan sociale en emotionele ontwikkeling.

Andere problemen

Mensen met een matige verstandelijke beperking kunnen ook nog altijd hebben van de volgende problemen:

 • Probleemgedrag dat hoort bij een bepaald syndroom
 • Probleemgedrag zonder dat er een sprake is van een syndroom.
 • Autisme
 • ADHD
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Matige_verstandelijke_beperking&oldid=730005"