Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Martelaressen van Compiègne

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De martelaressen voor de Guillotine

De martelaressen van Compiegne waren 16 religieuzen die in een klooster werden veroordeeld tot de dood onder de Guillotine. De Franse Revolutie was anti-katholiek en er werden veel kerken geplunderd en kloosters verkocht en ontmanteld. De kloosterlingen die niet meewerkten, werden op straat gezet. Dat gebeurde ook bij de nonnen van Compiegne. Ze gingen in Franse families door met gezamenlijke bijeenkomsten en hadden veel religieuze relikwieën. Ze werden ontdekt en werden veroordeeld voor fanatisme. Ze werden daarom naar de Guillotine gebracht. Daar werden ze 10 dagen voor het einde van het Schrikbewind van Robespierre geëxecuteerd. Ze maakten vel indruk omdat ze gingen zingen vlak voor de executie. Het werd daardoor tijdens de executie onheilspellend stil. Het lag in de bedoeling om ook nog een aantal nonnen uit een Benedictijns klooster naar de guillotine te brengen. Dit werd niet meer uitgevoerd vanwege het einde van het Schrikbewind met de dood van Robespierre.

Bijzonderheden

De executie heeft zo veel indruk gemaakt, dat er een film van gemaakt is en een opera onder de naam "Dialogues des Compiegnes.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Martelaressen_van_Compiègne&oldid=558719"