Marifoon

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klassieke marifoon Sailor RT144

Een Marifoon of Marine VHF-radio (maritieme telefoon) is een wereldwijd systeem van tweerichtingsradiozendontvangers op schepen en vaartuigen die worden gebruikt voor tweerichtings spraakcommunicatie van schip naar schip, schip naar wal (bijvoorbeeld met havenmeesters ) en in bepaalde omstandigheden schip naar vliegtuig. Het maakt gebruik van speciale FM - kanalen in de zeer hoge frequentie (VHF) radioband in het frequentiebereik tussen 156 en 174  MHz.

Marine VHF-radioapparatuur is geïnstalleerd op alle grote schepen en de meeste kleine zee vaartuigen. Het wordt ook gebruikt, met iets andere regelgeving, op rivieren en meren. Het wordt gebruikt voor een breed scala aan doeleinden, waaronder navigatie op zee en contact met de verkeersleiding, het oproepen van reddingsdiensten en het communiceren met havens, sluizen, bruggen en jachthavens. Hierbij is het kunnen zenden en ontvangen vooral belangrijk bij nood- en veiligheidssituaties.

Hoewel je binnen Nederland ook met je mobiel (gsm) aardig uit de voeten kunt, heb je toch een Marifoon nodig als er geen zendmasten voor de mobiel in de buurt zijn (zoals bij grote open wateren of verder uit de kust). Tegenwoordig kan men ook via de satelliet communiceren.

Om een marifoon te mogen gebruiken heb je een certificaat en een vergunning nodig. Het certificaat geeft aan dat de gebruiker weet volgens welke regels je het apparaat mag bedienen en gebruiken.

Bij het marifoonverkeer dient het NAVO-spellingsalfabet te worden gebruikt. Langs de belangrijkste vaargebieden staan borden met de frequenties erop waarop de marifoon moet worden ingesteld voor dat gebied.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Marifoon&oldid=756855"