Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Marie Antoinette van Oostenrijk

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Marie Antoinette van Frankrijk)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vigée-Lebrun Marie Antoinette 1783.jpg

Marie Antoinette Josepha Johanna (Wenen, Oostenrijk, 2 november 1755 – Parijs, Frankrijk, 16 oktober 1793), was de jongste dochter van Frans I van het Heilige Roomse Rijk en Maria Theresia van Oostenrijk (1717-1780).

Marie Antoinette Young2.jpg

Ze was de elfde en jongste dochter van François Stephen en Maria Theresia, en had naast tien oudere zussen, ook vier oudere broers en één jongere. Ze werd geboren in de Hofburg. Omdat alle dochters van de keizer en keizerin als eerste naam "Maria" hadden, werd ze vaak "Antonia" genoemd. Daarnaast had ze ook een nickname "Madame Antoine", een Franse variatie van Antonia.

Op 19 april 1770 trouwde ze met Louis-Auguste, Dauphin van Frankrijk. Louis-Auguste zelf was er niet bij, en hij werd vervangen door Antonia's broer Ferdinand. Hierbij nam ze een nieuwe naam en titel aan; Marie Antoinette, Dauphine van Frankrijk. Ze was toen veertien jaar oud.

Pas op 7 mei 1770 betrad ze Frankrijk officieel. Ze ontmoette Louis XV van Frankrijk, haar man Louis-Auguste en de koninklijke tantes een week later. Voordat ze Versailles bereikte, ontmoette ze ook haar zwagers Louis Stanislas Xavier en Charles-Philippe. Later zou ze ook de rest van de familie ontmoeten, inclusief Louis' jongere zus, Madame Élisabeth, die aan het einde van Marie Antoinette's leven haar beste vriendin zou worden.

De ceremoniële bruiloft van de Dauphin en Dauphine was op 16 mei 1770 in Paleis Versailles. Ze kregen vier kinderen:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Marie_Antoinette_van_Oostenrijk&oldid=650261"