Lysosoom

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Celbiologie
De dierlijke cel
Animal Cell
Componenten van een dierlijke cel:
  1. Nucleolus
  2. Celkern
  3. Ribosoom (blauwe puntjes)
  4. Vesikel
  5. Ruw endoplasmatisch reticulum
  6. Golgicomplex
  7. Cytoskelet
  8. Glad endoplasmatisch reticulum
  9. Mitochondrion
  10. Vacuole
  11. Cytosol
  12. Lysosoom
  13. Centrosoom
  14. Celmembraan
Portaal  Portaalicoon  Biologie

Een lysosoom is een van de organellen in een biologische cel. het is net als een vesikel een blaasje met een membraan er omheen en het bevindt zich in het cytoplasma. In de lyosomen zitten specifieke enzymen die de afvalstoffen in de cel afbreken, zodat de reststoffen ervan kunnen worden hergebruikt of veilig worden uitgescheiden. Lysosomen zijn in 1949 door de Belgische cytoloog Christian de Duve ontdekt. Een cel kan enkele honderden lysosomen bevatten. Lysosomen kunnen snel beschadigen, wat kan leiden tot verschillende ziekten.

Als er afwijkingen zijn in de werking van de lysosomale enzymen kunnen stofwisselingsziekten ontstaan waaronder de zogeheten lysosomale stapelingsziekte. Een van deze lysosomale stapelingsziekten is de I-cel ziekte. Afvalstoffen worden dan niet afgebroken en de lysosomen in de cellen van deze patiënten lopen op deze manier vol met reststoffen die de normale celactiviteiten belemmeren. Kinderen met deze ziekte worden hooguit maar 10 jaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lysosoom&oldid=927902"