Longembolie
Gezondheidsklachten?
Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op. |
Een longembolie is een plotselinge blokkade van de bloedvaten die naar de longen gaan. Meestal wordt het veroorzaakt door een bloedprop, zoals een tromboseprop.
Als er sprake is van een grote bloedprop dat beide longen slagaders zijn geblokkeerd is wordt dat ruiterembolie. Een longembolie kan dodelijk zijn als er niet wordt behandeld. Het zorgt er namelijk voor dat je longen geen zuurstof krijgen. Als dat gebeurt sterven je longen af, waardoor je kunt overlijden.
Wat is een longembolie
Een stolsel dat loslaat uit een beenader stroomt met het bloed omhoog in aders die steeds groter worden. Het passeert de rechterkant van het hart, en glipt de longslagader in. Het eerste obstakel wordt gevormd door de splitsing van de stam van de longslagader in de beide longslagaders. Een groot stolsel zal op die splitsing blijven haken en de circulatie in één klap tot stilstand brengen. Dat heet een ruiterembolie. De stilstand van de bloedsomloop is acuut en snel onomkeerbaar. Een kleinere embolie bereikt één van de longen. Indien er grotere vaten in de long afgesloten raken, ontstaat een groot longinfarct, met vaak dodelijke afloop. De patiënt wordt plotseling benauwd, heeft pijn op de borst en is angstig. Vaak is er een bloeddrukdaling van de grote circulatie met acuut hartfalen rechts. Nog kleinere embolietjes lopen vast in de allerkleinste slagadertakjes, aan de rand van de long. Dan is de diagnose lastig te stellen. De klachten zijn koorts, hoesten, kortademigheid met een toename van de ademfrequentie, scherpe pijn, die vastzit aan de ademhaling en eventueel bloed ophoesten. Er ontstaat soms een tachycardie. Toch kunnen patiënten verbazingwekkend weinig klachten vertonen.
Diagnose
Men kan een trombosebeen en longembolie redelijk betrouwbaar aantonen door een combinatie van onderzoeken. Een paar voorbeelden:
- een risicoscore op basis van symptomen
- echografie van de aders in het been
- op een ECG kan men zien dat de rechter harthelft overbelast is
Oorzaken
In de meeste gevallen wordt een longembolie veroorzaakt door een bloedprop in een bloedvat, maar het kan ook veroorzaken door een tumor, een luchtbel of vet.
Bepaalde factoren vergroten de kans op een longembolie:
- Bedlegerig
- Te veel actief bezig zijn dan je gewend bent
- Kanker
- Hartaanval
- Zware infectie
- Zwangerschap of bevalling
- Ziekenhuisopname
- Roken
- Leeftijd
- De pil
- Overgewicht
- Verwonding
- Erfelijke aanleg
Symptomen
Een longembolie geeft meestal weinig symptomen, maar als ze klachten geven dan zijn de volgende symptomen aanwezig:
- Plotselinge benauwdheid
- Sneller ademen
- Pijn op je borst
- Slijm of bloed ophoesten
- Prikkelhoest
Daarnaast zijn er nog aantal zeldzame klachten:
- Zweten
- Geen fijn gevoel
- Duizeligheid
- Snellere hartslag
- Verhoging
Behandeling
Het is van belang dat je op tijd achter komt dat je een longembolie hebt. Als er niks gebeurd, kun je er namelijk aan overlijden.
Behandeling bestaat voornamelijk uit bloedverdunners. Als het nodig is, kan de bloedprop tijdens een operatie verwijderen worden. Het ligt eraan hoe groot de bloedprop is.