Een logische poort is een elektronische schakeling in apparaten die ervoor zorgen dat ze hun werk kunnen doen als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Je kunt logische poorten maken door gebruik te maken transistoren. Er zijn verschillende logische poorten. Bijvoorbeeld: EN-poorten, OF-poorten en NIET-poorten. Logische poorten hoef je niet zelf te bouwen maar kun je vinden op geïntegreerde schakelingen. Grotere geïntegreerde schakelingen noem je microchip of chip. De logische poorten maken gebruik van de Booleaanse logica.
Basisstroomkring
Eenvoudige stroomkring. De batterij zorgt ervoor dat de lamp stroom krijgt.
Eenvoudige stroomkring met een AAN-UIT-knop. De batterij zorgt ervoor dat de lamp stroom krijgt. Als de knop op UIT staat, wordt de stroomkring onderbroken en kan de stroom de batterij niet bereiken en is de lamp dus uit.
Eenvoudige stroomkring met een AAN-UIT-knop. De batterij zorgt ervoor dat de lamp stroom krijgt. Als de knop op AAN staat, is de stroomkring gesloten en kan de stroom de batterij bereiken en is de lamp dus aan.
Stroomkring met een transistor
In deze stroomrking staat de AAN-UIT-knop op UIT en komt er geen stroom binnen op de basis van de transistor. Er kan daarom ook geen stroom lopen van de collector naar de emitter van de transistor. De stroomkring is daardoor niet gesloten. De lamp zal daardoor niet branden.
Stroomkring met een logische schakeling in de vorm van een EN-poort
In deze stroomkring zijn twee AAN-UIT-knoppen geplaatst. De transistoren zijn in serie (dat wil zeggen achter elkaar) geplaatst. De stroomkring is alleen gesloten als de eerste EN de tweede transistor stroom krijgt op de basis.
In deze stroomkring staat de linker AAN-UIT-knop op UIT. De transistor krijgt geen stroom op de basis. Daarom kan er geen stroom van de collector naar de emitter. De tweede transistor krijgt daarom ook geen stroom en de stroomkring is daarmee onderbroken. De lamp zal niet aangaan.
In deze stroomkring staat de rechter AAN-UIT-knop op UIT. De transistor krijgt geen stroom op de basis. Daarom kan er geen stroom van de collector naar de emitter. De tweede transistor krijgt dus geen stroom en de stroomkring is daarmee onderbroken. De lamp zal niet aangaan.
EN-poort als symbool in een stroomkringtekening. Twee ingangen (A en B) die samen stroom door moeten laten voordat het lampje (Y) gaat branden
Stroomkring met een logische schakeling in de vorm van een OF-poort
In deze stroomkring zijn twee AAN-UIT-knoppen geplaatst. De transistoren zijn parallel geplaatst. De stroomkring is gesloten als de eerste OF de tweede transistor stroom krijgt.
In deze stroomkring staat de onderste AAN-UIT-knop op UIT. De basis van de onderste transistor krijgt geen stroom. Maar de bovenste AAN-UIT-knop staat op AAN. En bovenste transistor krijgt wel gewoon stroom. Daarmee is de stroomkring rond en blijft de lamp aan.
In deze stroomkring staat de bovenste AAN-UIT-knop op UIT. De basis van de bovenste transistor krijgt geen stroom. Maar de onderste AAN-UIT-knop staat op AAN. En onderste transistor krijgt wel gewoon stroom. Daarmee is de stroomkring rond en blijft de lamp aan.
In deze stroomkring staan de onderste en bovenste AAN-UIT-knop op UIT . De basis van beide transistoren krijgt geen stroom. De emitter krijgt daarom ook geen stroom. Daarmee is de stroomkring onderbroken en blijft de lamp uit.
OF-poort als symbool in een stroomkringtekening. Een van de twee ingangen (A en B) moet stroom doorlaten zodat het lampje (Y) gaat branden