Linde (boom)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Linde
Tilia

Linde.jpg

Leefgebied Noordelijk halfrond in Europa, Noord-Amerika en Azië
Leefomgeving laanboom
Behoort tot de Kaasjeskruidfamilie (Malvaceae)
Portaal Portal.svg Biologie

Linden (Tilia) zijn bomen die in de Benelux voorkomen.

Soorten

  • Koningslinde
  • Amerikaanse linde
  • Kleinbladige linde of winterlinde
  • Hollandse linde
  • Grootbladige linde of zomerlinde
  • Zilverlinde
  • Krimlinde

De Hollandse linde is een soort kruising tussen de kleinbladige en de grootbladige linde.

De kleinbladige en de grootbladige linde komen in de Benelux voor. Deze bomen zijn het grootst van alle Lindebomen. In juni komen er veel wespen en bijen op af voor het stuifmeel. Er komen veel meer Lindebomen in de wereld door de verspreiding van de zaden en de wortels.

Leilinde's

De linde wordt veel gebruikt als leiboom, daarom wordt hij wel leilinde genoemd. Een leiboom is een boom die speciaal wordt geplant voor speciale spullen.

Hout

Het hout van de linde wordt vaak gebruikt voor houtsnijwerk, draaiwerk (bijvoorbeeld kaarsenstandaarden) en beeldhouwwerk, omdat het best wel zacht hout is.

Veldkenmerken

Een winterlinde

De klein- en de grootbladige lindeboom komen van nature in de Benelux voor. De linde is één van de grootste lindebomen. Ook kan deze boom heel oud worden, deze boom kan zeker de 1000 jaar bereiken. De linde kan wel zo’n 20 tot 30 meter hoog worden, dit hangt af van de boom zelf. De Latijnse naam van de lindeboom is Tilia.

Voorkomen

De linde komt het meeste voor in Europa, zoals je op het plaatje kunt zien. Behalve in het meest noordelijke deel van Europa en de zuidelijke delen van Europa. Ook komt de boom een deel voor in Azië, maar daar komt de boom een stuk minder voor.

Bloei en vruchten

De boom groeit in de maanden juni en juli. Als de boom groeit groeien er vruchten, dopvruchten of nootjes aan. Deze vruchten zijn ongeveer 5 tot 6 millimeter lang, en de vrucht leeft niet zo lang. Namelijk minder dan 1 jaar. De bloem is tweeslachtig, dat betekent dat de bloem zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtsdelen heeft.

Vijanden

De linde kan veel last hebben van lindebladluis. De zilverlinde (een ander soort lindeboom) heeft hier minder last van. De lindebladluis scheidt plantenschimmel (honingdauw) en een vocht dat suiker bevat (suikerhoudend vocht) af. Hierop groeien weer schimmels zoals plantenziektes, een voorbeeld van een plantenziekte is roetdauw. Bastaardrupsen van de lindebladwesp eten het gedeelte van het blad tussen de nerven vanaf de onderkant weg. En bij langdurige droogte kan de linde beschadigd worden door spint. Spint is de naam voor een besmetting van kleine spinachtige beestjes (mijten) op planten.

Gebruik

De linde wordt veel geplant als herdenkingsboom. Zo heeft Staatsbosbeheer de Nederlandse gemeentes een “koningslinde” gegeven, omdat prinses Amalia was geboren. De lindebloei produceert veel honing, van de bloemen kunnen ze kruidenthee maken. Lindehout is een houtsoort kan goed gebruikt worden voor, houtsnijwerk, draaiwerk en beeldhoutwerk. Dit komt omdat de linde vrij zachte hout heeft. Vroeger werden van dit hout onder andere klompen gemaakt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Linde_(boom)&oldid=818490"