Lichamelijke beperking
Gezondheidsklachten?
Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op. |
Het woord lichamelijke beperking is verzamelnaam voor allerlei problemen. Deze problemen kunnen te maken hebben met het bewegen, de zintuigen, spraak en het bewustzijn. Een lichamelijke beperking kan aangeboren zijn, maar je kunt het ook op latere leeftijd krijgen. Als de beperking aangeboren is, heb je er al sinds je geboorte last van. Op latere leeftijd kun je dit krijgen door bijvoorbeeld een verkeersongeluk. Een lichamelijke beperking is meestal zichtbaar, maar dit is niet altijd het geval. Een voorbeeld is iemand die een been mist en dus in een rolstoel zit.
Een lichamelijke beperking kan ook samenhangen met een bepaalde ziekte, zoals de ziekte van Parkinson. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, aangezien anderen lichamelijk beperkten volledig gezond zijn. Het woord "lichamelijke beperking" is dus een heel breed begrip. Het wordt eigenlijk gebruikt voor alle problemen die iemand beperken in zijn of haar bewegingsvrijheid.
Hoe is het om te leven met een lichamelijke beperking
Voor veel mensen met een lichamelijke beperking is best lastig maar de mensen wennen wel aan het feit dat ze bepaalde dingen in de samenleving niet kunnen door hun beperking. Het hangt er ook van af wat voor lichamelijke je hebt hoeveel invloed je hebt op je leven het heeft . Voor mensen in een rolstoel zullen ze veel afhankelijk zijn van een andere en dat doet ook mentaal iets met een mens vergeet dat nooit. Hoe wel ze nooit zielig zijn of gevonden willen zijn kan best een impact hebben.
Omgeving/familie
Voor diegene met de lichamelijke beperking is het ook best lastig, maar in zekere zin wennen ze er wel aan. Dit kan echter wel met frustraties gaan, omdat ze bij niet lichamelijk beperkten zien wat die allemaal wel kunnen. Dit leren omgaan met de eigen beperking is een behoorlijke opgave. Voor de familie en ouders kan het ook moeilijk zijn om hun kind zo te zien. Het ligt er ook aan of het kind het al heeft bij zijn geboorte of dat hij of zij het later kreeg, bijvoorbeeld na een ziekte of een ongeval. Dat kan invloed hebben op hoe een familie en ouders er mee omgaan of het zien.