Lakken

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vrolijk gekleurde houten fluitjes voorzien van een laklaag

Lakken is het voorzien van een laklaag, van glimmende of matte verf. Een soort coating.

Als de lak doorzichtig is wordt het ook wel vernis genoemd. Bij olieverf- en acrylverschilderijen, houtskool tekeningen en dergelijke wordt een dunne laklaag op het werkstuk aangebracht als beschermlaag. Deze kan glanzend of mat zijn.

Ook nagels kun je lakken. Met speciale nagellak die in vele kleuren en met glitters te verkrijgen is.

Autolakken zijn er ook in vele kleuren en deze worden veelal in een spuitcabine op de auto gespoten, waarbij de ramen en dergelijke zijn afgeplakt met papier en tape. Autolak is ook in spuitbussen verkrijgbaar.

Geschiedenis

Luxe gelakte dozenset

Zo'n 5.000 jaar v. Chr. werd in China al gebruik gemaakt van schellak. Een rode lak die afkomstig is van het lakinsect. Deze scheiden een harsachtige rode stof af. Het werd in China en India gebruikt om houten voorwerpen een beschermlaag te geven. Deze voorwerpen waren kostbaar. Aziatisch lakwerk , dat "echte lak" kan worden genoemd, zijn voorwerpen die zijn bedekt met het behandelde, geverfde en gedroogde sap van de Toxicodendron vernicifluum de Japanse lakboom, vernisboom of soortgelijke bomen. Die bomen geven een giftig sap waar lak van gemaakt wordt.

Zegellak met lakstempel

Naast de lak als een soort verf had je ook zegellak. Deze lak in staafvorm werd verwarmd in een kaarsvlam en smolt. De druppels liet men vallen op een brief of envelop, waarna met een zegelring of lakstempel er een merkteken in werd gestempeld. De brief was dan verzegeld.

Moderne lak

Allerlei kleuren autolakken

Tegenwoordig wordt er vooral synthetische lak gemaakt vanuit aardolieproducten. Eigenlijk zijn het een soort plastic-achtige lakken.

Bootlak is een harde blanke laksoort die redelijk bestand is tegen water.

Je hebt ook lakken op waterbasis. Die zijn minder giftig dan de synthetische lakken. Deze watergedragen lakken worden in de binnenruimte gebruikt en bijvoorbeeld voor houten speelgoed.

De kleurstof die aan lak wordt toegevoegd kon vroeger nogal giftig zijn. Bijvoorbeeld cadmium-geel. Deze lakken mogen niet meer verkocht worden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lakken&oldid=704270"