Kwadraat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het kwadraat van vijf is vijfentwintig. De wortel van 25 is vijf.

Het kwadraat is een getal dat je krijgt als je een getal vermenigvuldigt met nog een keer dat getal. Het kwadraat van vijf is bijvoorbeeld vijf keer vijf. De uitkomst van vijf keer vijf is vijfentwintig. Het kwadraat van vijf is dus vijfentwintig. Je kunt je dit voorstellen als het uitrekenen van de oppervlakte van een vierkant. Lengte is vijf en breedte is vijf. Lengte keer breedte is de oppervlakte. In dit geval dus vijf keer vijf is vijfentwintig.

Wil je weten wat de lengte of breedte is van een vierkant waarvan je de oppervlakte kent? Dan ben je op zoek naar de wortel. De wortel van vijfentwintig is dus vijf. Want de lengte van dit vierkant is vijf.


In rekentaal schrijf je dat op de volgende manier:

52

Je spreekt dit uit als:

vijf in het kwadraat

Of korter:

vijf kwadraat

Omgekeerd is de wortel van vijfentwintig het getal vijf. De 'wortel' is voluit 'vierkantswortel'. Dat wil zeggen dat we eigenlijk een getal moeten zoeken dat je kan vermenigvuldigen met hetzelfde getal, zoals deze bewerking: √ 49 = 7 (want 7 x 7 = 49). Je leest dit als: 'de vierkantswortel van 49 is 7' of 'de wortel van 49 is 7'.

Als je goed opgelet hebt, dan zie je tussen het kwadraat en de vierkantswortel een gelijkenis. Worteltrekken (of "vierkantswortel") is het omgekeerde van "kwadraat", want 5 x 5 = 25 en √25 = 5.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kwadraat&oldid=689420"