Kruidenthee

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vele soorten kruidenthee

Kruidenthee, ook bekend als kruideninfusies en minder vaak genaamd tisanes,  zijn (warme) dranken gemaakt van de infusie (aftreksel) of afkooksel van kruiden, specerijen of ander plantaardig materiaal in heet water. Vaak wordt kruidenthee, of de gewone thee gebruikt als verwijzing naar allerlei soorten kruidenthee. Sommige kruidenmelanges (kruidenmensels) bevatten echte thee.

Kruidenthee kan worden gemaakt met verse of gedroogde bloemen, fruit, bladeren, zaden of wortels. Ze worden gemaakt door kokend water over de plantendelen te gieten en ze een paar minuten te laten trekken. De kruidenthee wordt vervolgens gezeefd, desgewenst gezoet en geserveerd. Veel bedrijven produceren kruidentheezakjes voor dergelijke infusies.

Bekende kruidentheeën zijn Rooibos, kamille, kaneel, citrusschil (citroen- en sinaasappelschil), gedroogde limoen, vlierbes, ginseng, gember en munt.

De kruidenmengsels kun je in kant en klare zakjes of builtjes kopen. Het is ook in losse vorm in blikjes verkrijgbaar. Deze mengsels kun je in een thee-ei, filterzakje of theezeefje strooien. Dit wordt overgoten met heet water of in het hete water gehangen, waarbij de geur-, kleur- en smaakstoffen in het hete water oplossen.

Gezondheidsrisico's

Het gebruiken van kruiden voor een kruidenthee is niet geheel zonder risico. Sommige (zelfgeplukte) kruiden en bloemdelen kunnen giftig zijn. De kruidenthee die je in vele soorten in de winkel of speciaalzaken koopt zijn voor de meeste mensen veilig. Sommige mensen kunnen er allergisch voor zijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kruidenthee&oldid=736749"