Krib (rivier)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kribben in de Oder in Duitsland.

Een krib is een kleine dam van stenen in een rivier. Kribben steken van beide oevers van de rivier de rivier in en worden om de ±100 meter aangelegd.

Kribben hebben eigenlijk twee functies. De eerste is het tegengaan van meanders. Zonder kribben neemt een rivier grond weg aan de ene oever (de stootoever) en legt het weer neer aan de andere (de glij-oever). Hierdoor gaat een rivier meanders vormen en wordt ze heel bochtig. Dit is natuurlijk niet fijn als je die rivier wilt gebruiken om op te varen, omdat je dan veel bochten moet maken en omdat de rivier dan telkens van 'vorm' verandert. Een kribbe zorgt ervoor dat de stroming geen grond mee wegneemt aan de stootoever en geen grond meer neerlegt aan de glij-oever. Hierdoor blijft de rivier op haar plaats.

De tweede functie is het verdiepen van de vaargeul. De vaargeul is het stuk in het midden van de rivier waar de schepen varen. Door de kribben wordt de stroming vernauwd en moet er meer water stromen door een kleinere geul. Hierdoor snijdt het water dieper in de bodem en neemt het in midden veel grond mee. De vaargeul wordt zo dieper en daardoor kunnen er grotere of zwaardere schepen in de rivier varen.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Krib_(rivier)&oldid=689367"