Kind

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Kinderen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kind kan een leeftijdsgroep aangeven (een jong persoon) of een zoon of dochter.

Iedereen die jonger is dan 18 jaar is een kind. Meestal wordt er gesproken van kinderen tot een leeftijd van 12-14 jaar. Daarna wordt er vaak gesproken van jongere, tiener of puber.

Verschillende begrippen

Onder het begrip kind valt: baby, dreumes, peuter, kleuter, schoolkind, puber en adolescent.

Baby

Zie baby voor het hoofdartikel over dit onderwerp

Een baby is een kind tot ongeveer 1 jaar. Een baby leert onder andere zitten, staan en lopen.

Dreumes

Zie dreumes voor het hoofdartikel over dit onderwerp

Een dreumes is een kind van ongeveer 1 tot 2 jaar. Een dreumes leert onder andere spelen, torentjes bouwen met blokjes, traplopen en tegen een bal schoppen. Ook leert een dreumes steeds beter praten.

Peuter

Zie peuter voor het hoofdartikel over dit onderwerp

Een kind tussen de 1,5 en 4 jaar noemt men een peuter. Het praten gaat met stappen vooruit. Een kleuter leert zijn wereld kennen en komt dingen tegen die hem belemmeren.

Kleuter

Zie kleuter voor het hoofdartikel over dit onderwerp

Een kleuter is een kind van ongeveer 4 tot 6 jaar. Een kleuter gaat voor het eerst naar de basisschool waar hij veel kan leren. Kleuters leren onder andere kleuren, tekenen en beginnen met lezen, schrijven, knutselen, klimmen, fietsen, veters strikken en met andere kinderen spelen.

Schoolkind

Zie schoolkind voor het hoofdartikel over dit onderwerp

Een schoolkind is een kind van 6 tot 13 jaar dat op school zit. Het kind leert daar onder andere schrijven, lezen en rekenen. Leren speelt een belangrijke rol.

Puber

Zie puber voor het hoofdartikel over dit onderwerp

Een puber is iemand van 12 t/m 17 jaar. In de puberteit verandert het lichaam. Ook op emotioneel en sociaal gebied verandert het kind. Televisie, internet en leesbladen spelen een belangrijke rol. Pubers zoeken de grenzen (van bijvoorbeeld de ouders) op. Ook krijgen pubers een groeispurt. Een puber zit op de middelbare school.

Adolescent

Zie adolescent voor het hoofdartikel over dit onderwerp

Een adolescent ben je tussen de periode van puberteit en volwassenheid. In deze periode is seksualiteit belangrijk. Een adolescent wordt zelfverzekerder.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kind&oldid=858069"