Keurvorstelijk Paleis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De voorkant van het Keurvorstelijk Paleis.

Het Keurvorstelijk Paleis is een paleis in de Duitse stad Trier. Het keurvorstelijk paleis was de woning van de keurvorsten van het keurvorstendom Trier. Deze woonde in het paleis in de 17de en 18de eeuw.

Het paleis is een gebouwd in twee stijlen. Dit zijn de Rococo-stijl uit 18de eeuw en de renaissance-stijl uit de 16de eeuw. Het Keurvorstelijk Paleis staat naast de Basilica van Constantijn. In de 19de eeuw werd de westelijke vleugel afgebroken, om de basilica te herbouwen. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw zwaar beschadigd, daarom werd het Nederslot in de tuin afgebroken, op de rode toren na. In de 19de en 20ste eeuw werd het paleis gebruikt door Franse en Pruisische troepen, aangezien die toen in oorlog waren. Tegenwoordig wordt het paleis gebruikt als gebouw voor vele dingen. Zo zit er een protestantse kerk in. Om het paleis is een tuin aangelegd. Deze werd in 1794 opengesteld voor publiek, hierna werd hij weer gesloten, maar sinds de 20ste eeuw is hij weer open.

Een panorama van het paleis aan de achterkant met de paleistuin.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Keurvorstelijk_Paleis&oldid=357635"