Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Karlsson van het dak

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Karlsson van het dak is een boek van de Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren. De originele titel is Karlsson på taket.

Wie is Karlsson?

Karlsson in het museum Junibacken

Karlsson is het hoofdpersonage van het boek Karlsson van het dak. Karlsson is een heel bijzondere jongen, want hij kan vliegen. Midden op zijn rug zit een propeller en als hij op een knopje op zijn buik drukt, dan begint de propeller zo hard te draaien, dat Karlsson opstijgt.

Dit is niet het enige wat zo bijzonder is aan Karlsson. Karlsson woont in een huis op het dak. Gewoon achter een schoorsteen, daar heeft hij zijn huis gebouwd. Niemand die het weet, want het huis is goed verstopt.

Karlsson ziet eruit als een vrolijk mannetje, hij is een beetje te dik en niemand weet precies hoe oud Karlsson is. Zelf zegt hij altijd: 'Ik ben een man in de beste jaren van mijn leven en net dik genoeg'

Waar gaat het verhaal over?

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Omdat het best saai is om helemaal alleen in een huis op het dak te wonen, besluit Karlsson op een dag om het raam van Erik binnen te vliegen. Erik, een doodgewoon Zweeds jongetje, is dolblij dat Karlsson dit doet. Samen beleven ze veel avonturen. Erik vertelt enthousiast aan zijn ouders, broer en zus dat hij Karlsson heeft leren kennen, maar deze geloven hem niet. Ze denken dat hij Karlsson verzint als excuus voor de rotzooi die hij maakt in zijn kamer.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Karlsson_van_het_dak&oldid=689058"