Help mee! Maak een account of meld je aan.

Flag of New Zealand.svg In de maand februari vind het Wikiproject:Nieuw-Zeeland plaats! Wil je ook meedoen? Klik dan hier! Flag of New Zealand.svg

Kameleons

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Kameleon)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kameleon

De kameleon is een soort hagedis hij heeft voeten als wanten, een tong die even lang is als zijn lichaam, en ogen die op en neerdraaien.

Sommige soorten hebben zelfs hoorns! Maar het meeste verbazing-wekkend is de manier waarop hij van kleur kan veranderen. Vroeger dachten mensen dat hij dat doet om niet op te vallen. Maar alleen als de kameleon slaapt is dat waar. Als hij actief is zijn de kleuren de gezichtsuitdrukking van de kameleon. Er komt maar één soort van de kameleon voor in Europa, dat is de gewone kameleon.

Kameleons zijn boombewoners. Tussen de bladeren en takken vallen ze niet op, omdat ze hun kleur aan hun omgeving kunnen aanpassen. Ze zijn goed gecamoufleerd. Ze hebben niet alleen vier poten met grijphandjes maar ook een grijpstaart om zich mee vast te houden.

Tijdens het jagen kijkt een kameleon tegelijk waar hij loopt en waar een prooi zit. De apart te bewegen ogen zorgen dat dit geen problemen oplevert. Als de plaats van een prooi precies is berekend, komt de tong bliksemsnel naar buiten om de prooi te pakken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kameleons&oldid=652842"