Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Frankrijk

Jager-verzamelaar

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Jager-verzamelaars)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Met het woord jager-verzamelaar wordt de mens bedoeld uit de tijd dat mensen nog leefden van de jacht en van eetbare planten die ze verzamelden. ze waren dus zelfvoorzienend voor hun voedsel, kleding, wapens en onderdak Voor het grootste deel van de geschiedenis van de moderne mens waren de mensen jagers en verzamelaars. Ook de eerste mensen die in de prehistorie naar Europa kwamen, waren jagers en verzamelaars. Ze leefden meestal als nomaden: ze trokken in groepen rond. Dat moest vaak wel, want na een tijd raakten de eetbare planten en de prooidieren in het gebied waar ze waren op. Ze trokken verder naar een nieuw gebied waar genoeg eten te vinden was. In die tijd wisten de mensen nog niet hoe ze gewassen konden verbouwen.

Pas ongeveer 10.000 jaar geleden begon de mens de landbouw te ontdekken. Ook gingen de mensen vee en huisdieren houden. Vanaf die tijd konden grotere groepen mensen op één plek blijven wonen en toch genoeg voedsel hebben. De mensen veranderden van jagers-verzamelaars in boeren en handelaren. Ze stichtten dorpen en steden.

Tegenwoordig

Tegenwoordig wordt er natuurlijk nog wel wat gejaagd maar leven mensen bijna overal ter wereld vooral van de landbouw, visserij en veehouderij. Er zijn nog maar een paar volken over die nog als jagers en verzamelaars aan voedsel komen. In het westen van Australië leeft bijvoorbeeld een volk dat Spifinex heet en nog als jagers-verzamelaars leeft. Ook in sommige stukken van Afrika en in het westen van Indonesië wonen nog een paar volken vooral als jagers en verzamelaars.

Filmpje

SchoolTV filmpje over jagers en verzamelaars

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jager-verzamelaar&oldid=508671"