Islamitische kunst

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kunst bestaat in alle culturen en geloven, ook in de islam. De meest kenmerkende kunstvormen zijn : islamitische ornamentiek; boekkunst en kalligrafie en de islamitische bouwkunst ook wel islamitische architectuur. Daarnaast kent de islam ook nog kunst in de vorm van keramische kunst, de weefsels kunst en metalen kunst.

Islamitische ornamentiek:

Kalligrafie:

Arabische Kalligrafie

kalligrafie is het herschrijven of opschrijven van teksten in een mooi handschrift in een bepaalde stijl. De schrijfkunsten worden geschreven in het Arabisch. Er worden verzen en teksten opgeschreven uit de Koran. De Koran is het heilige boek voor moslims. Er zijn verschillende stijlen van schrijven namelijk: Rika, Naskhi, Nastalik, Thuluth, Muhakkak en Vierkante Kufi. 

Boekdrukkunst:

Afbeeldingen in de Islam worden niet aangeraden. Hierdoor ontwikkeld zich in de islam een ander vorm van versieringen: lettertekens en arabesken. Hierboven hebben we het over lettertekens gehad namelijk kalligrafie. Arabesken zijn patronen die beginnen uit een punt. Het lijkt op een mandala waarbij patronen zich telkens herhalen, maar het is het niet. Het versieren van boeken in miniatuur vormen word ook wel tezhib genoemd. Dit valt ook onder boekdrukkunst.

tezhib kunst in de koran

Islamitische Architectuur:

Vrijdagmoskee van Isfahan, Iran.

De islamitische architectuur verspreidt zich over een grote deel van de wereld van Spanje, Marokko in het westen tot aan China en Indonesië in het oosten. Er zijn verschillende regio’s in de wereld waar gebouwen te vinden zijn. Naast moskeeën, zijn madrassa’s (Arabische woord voor scholen), paleizen en hamams gebouwen. Enkele beroemde gebouwen zijn de Ka’aba, Moskee van de Profeet, Vrijdagmoskee van Isfahan, Sultan Ahmetmoskee, Mausoleum van Hodja Ahmed Yasavi en de Taj Mahal. 

Sultan Ahmet moskee in Istanbul, Turkije.

Keramiek:

Keramische werken zijn kunstwerken die worden gemaakt op aardwerk, glad, porselein en dergelijke. Hierbij speelt decoratie een grote rol. De versieringen bestaan voornamelijk uit geometrische en plantenvormen. Een geometrische patroon bestaat bijvoorbeeld uit ruiten, vliegers, sterren en veelvormige hoeken.

Keramische kunst.

Weefsels en tapijten kunst:

Binnen de islamitische gemeenschap is dit ook een belangrijke vorm van het inrichten van huizen en gebedsplaatsen. Ook hier speelt decoratie een grote rol zoals bij de keramische kunst. Ook bij het maken van tapijten zijn er veel geometrische en plantvormen terug te zien. 

geometrische vorm

Metalen kunst

De islam kent ook metaalwerken, zoals bekers, vazen en kandelaars. Ook in deze werken waren de motieven en decoratie van groot belang.Vaak waren ze van brons, messing en soms zelfs van goud of zilver. In deze werken waren weer de versieringen duidelijk terug te zien, zelfs kalligrafie werd gedaan op deze werken.

Ceramic Mosque Lamp MET 12945.jpg
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Islamitische_kunst&oldid=526404"