Interactietheorie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De interactietheorie behandelt waarom er handel is tussen twee gebieden, oftewel het geeft hier een antwoord op. Men krijgt dit antwoord door middel van 3 punten:

  • Complementariteit; het ene gebied heeft een product of dienst dat het andere gebied wil hebben en geld voor bereid is te betalen. Een voorbeeld is dat Qatar olie heeft en China deze olie wil hebben voor zijn fabrieken.
  • Bereikbaarheid; de bereikbaarheid tussen de twee gebieden moet goed zijn. Er moet een goede infrastructuur zijn om het goed of de dienst te vervoeren. Denk hierbij aan luchthavens, zeehavens, wegen, spoorlijnen, etc. Tussen Qatar en China is goede bereikbaarheid, want beide landen beschikken over havens (olie wordt door middel van containerschepen vervoerd).
  • Geen tussenliggende mogelijkheden; er mogen geen landen in de buurt liggen de tegen betere voorwaarden dat product of die dienst kunnen leveren. Denk hierbij aan een betere kwaliteit of lagere prijs. Bij China en Qatar is bijvoorbeeld Nepal geen optie, omdat dat geen olie heeft.

Door middel van de drie punten komt men tenslotte op de conclusie waarom er juist tussen deze twee gebieden handel is in precies dat product.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Interactietheorie&oldid=514826"