Inkomensverschillen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Besteedbaar inkomen in Nederland

Niet iedereen verdient evenveel geld. Met het éne beroep verdien je meer dan het andere. Een chirurg krijgt doorgaans een hoger loon dan een bouwvakker of kapper.

In Nederland hadden in 2019 één tiende van de bevolking ruim 60 procent van het vermogen in handen. Dus de 10 procent rijkste Nederlanders had ruim de helft van het beschikbare geld zou je kunnen zeggen. Daarnaast heb je ook nog mensen die helemaal geen vermogen hebben maar alleen schulden.

In landen als Denemarken en Zweden maar ook Japan en Hongarije zijn de inkomensverschillen relatief laag. En voorbeelden van landen met grotere inkomensverschillen zijn: Brazilië en Guatemala maar ook China en de Verenigde Staten.

Als het gemiddelde inkomen van de mensen in een land hoog is, dan noemen we dit land welvarend. Dit betekent niet gelijk dat ook de inkomensverschillen klein zijn, maar wat je wel ziet in rijkere landen is dat een groot deel van de bevolking het relatief goed heeft.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Inkomensverschillen&oldid=653664"