Huurtoeslag

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Huurtoeslag is een toeslag die iemand in Nederland kan ontvangen voor het betalen van de huur. De toeslag is afhankelijk van het inkomen van de persoon (of het gezin) in de huurwoning. Dit betekent dat het individuele of gezamenlijk inkomen onder een bepaald bedrag moet zijn. Door middel van huurtoeslag helpt de overheid armere mensen en gezinnen met het betalen van hun woning. Het is dus een vorm van sociale zekerheid.

In plaats van huurtoeslag wordt soms het woord huursubsidie gebruikt. Huursubsidie is namelijk de oude naam voor de huurtoeslag. In Nederland zijn huurtoeslag en huursubsidie hetzelfde. In Vlaanderen kent men echter alleen huursubsidie en geen huurtoeslag.

Waarvoor is huurtoeslag?

Als je op jezelf gaat wonen, heb je vaak de keuze uit twee soorten huizen:

  • De koopwoning: Dit betekent dat jijzelf de eigenaar bent van het huis waarin je woont. Je hebt het huis dus gekocht (vaak met een hypotheek bij de bank).
  • De huurwoning: Dit betekent dat jij niet de eigenaar bent van het huis waarin je woont. Je huurt het huis bij een woningcorporatie of particulier (die vaak één of een klein aantal huurwoningen heeft), die de eigenaar is van de woning. Om in de woning te kunnen wonen, moet je iedere maand een bepaald bedrag overmaken. Dit bedrag wordt huur genoemd. Je kunt huur zien als een soort van abonnement om in de huurwoning te kunnen wonen.

De huurtoeslag heeft alleen betrekking op huurwoningen. Mensen en gezinnen met minder inkomen of vermogen huren in de meeste gevallen een woning. Het kan echter voorkomen dat de maandelijkse huur alsnog te hoog is voor dat persoon of dit gezin. Hierdoor houden ze minder geld over voor andere zaken of raken zelfs in de financiële problemen. Om deze mensen en gezinnen te helpen is de huurtoeslag bedacht. De overheid geeft iedere maand een bepaald bedrag, waarmee zij een gedeelte van de huur kunnen betalen. Hierdoor houden ze meer geld over voor bijvoorbeeld boodschappen of om te sparen.

Ontstaan

De huurtoeslag wordt geregeld door wet op de huurtoeslag. Deze werd in 2006 ingevoerd en verving de huursubsidie die sinds de jaren 1990 bestond. De huurtoeslag werd gelijktijdig met de zorgtoeslag ingevoerd. Net als de andere toeslagen wordt de huurtoeslag geregeld door de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst.

In 2010 hadden zo'n 1,1 miljoen mensen recht op huurtoeslag. In 2023 ontvingen 1,5 miljoen huurtoeslag. Na de zorgtoeslag is de huurtoeslag de uitgereikte toeslag.

Werking

Voor het ontvangen van huurtoeslag gelden de volgende eisen:

  • De huurwoning moet als "passend" worden gezien. Dit betekent dat de grootte en de huur moet passen bij de persoon of het gezin. Een huurwoning met 6 slaapkamers wordt bijvoorbeeld niet als passend gezien als het om slechts één huurder gaat. Als een gezin met 5 kinderen hier zou wonen, kan dit wel als passend worden gezien.
  • Het moet gaan om een zelfstandige woning, dus een appartement of studio. (Studenten)kamers vallen niet onder de huurtoeslag. Er is wel een uitzondering voor begeleid wonen.
  • De aanvrager is minstens 18 jaar oud. Jongeren onder de 18 jaar hebben recht op huurtoeslag als ze wees zijn, alleen wonen of een alleenstaande ouder hebben.
  • De aanvrager heeft de Nederlandse nationaliteit of een Nederlandse verblijfsvergunning.
  • De "rekenhuur" moet onder een bepaald bedrag zijn. De "rekenhuur" bestaat uit de "kale huur" (dus voor de woning alleen) met enkele "servicekosten" (zoals schoonmaak of een lift).
  • Het toetsingsinkomen en -vermogen vallen onder een bepaald bedrag.

Voor gehandicapten die begeleid wonen gelden weer andere regels.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huurtoeslag&oldid=825146"