Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Hovercraft

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een hovercraft is een soort vliegboot. Het wordt ook wel een luchtkussenvoertuig genoemd. Hij is uitgevonden door Christopher Cockerell.

Hoe werkt een hovercraft

Een hovercraft heeft twee motoren. De onderste motor zuigt lucht aan uit z'n omgeving en hij blaast het uit aan de onderkant van de hovercraft. Hierdoor zweeft hij enkele centimeters boven de grond. De andere motor (aan de achterkant) zuigt lucht aan van voren. Omdat er zo weinig weerstand is met de grond heeft de achterste motor minder kracht nodig om vooruit te komen.

De hoverwing voor de hovercraft.

De hoverwing is een soort vleugel die je op de hovercraft kunt zetten. Door de hoverwing heb je een soort vliegeffect. De hoverwing wordt ook wel een grondeffecttoestel genoemd. Het is net als een vliegtuig, de piloot zit voorin en de passagiers zitten achter de piloot (als er passagiers zijn). Met de vleugels kan je in zo`n 20 minuten op 10 voet hoogte zitten. De Duitse Dornier Do-X vliegboot uit 1929 kon alleen transatlantische vluchten maken als hij laag over de golftoppen vloog. Het grondeffect verlaagde het brandstofverbruik, zodat de vliegboot de overkant net kon halen.

Geschiedenis

Het eerste ontwerp van de Hovercraft werd gemaakt door de Zweedse ontwerper Emanuel Swedenborg Geboren op 29 januari 1688 en stierf op 29 maart 1772. Het ontwerp van Emanuel Swedenborg werd in 1716 bedacht, maar het ontwerp was niet goed. Omdat een hovercraft veel kracht nodig heeft om vooruit te gaan en de hovercraft van Emanuel Swedenborg dat niet had, was het ontwerp gefaald. Maar ongeveer 200 jaar later kwam Christopher Cockerell met zijn hovercraft ontwerp. Deze was wel goed. De hovercraft had genoeg kracht om vooruit te komen en het kon zweven. Diezelfde hovercraft heeft Het kanaal tussen Calais in Frankrijk en Dover in Engeland in 123 min overgestoken. Dit was het echte begin van de hovercraft.

Waar worden hovercrafts voor gebruikt?

Hovercrafts worden het meeste gebruikt voor het vervoer van mensen, dieren en vracht. Maar ook voor andere dingen, zoals het leger. Omdat hovercrafts zweven kunnen ze geen enkele mijn in een mijnenveld laten ontploffen. Maar de hovercraft wordt ook gebruikt voor de lol; er zijn speciale racehovercrafts voor 1 of 2 personen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hovercraft&oldid=538749"