Hoge bloeddruk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoge bloeddruk

Door het samentrekken en het ontspannen van de kamers en boezems in je hart pompt je hart elke keer een grote hoeveelheid bloed door je slagaders naar je lichaam. Hierdoor komt er veel druk te staan op de vaatwand. Deze druk noemen we bloeddruk. Door bepaalde factoren kan de bloeddruk veranderen naar een hoge bloeddruk. Een ander woord wat veel artsen gebruiken voor de diagnose hoge bloeddruk is hypertensie. Een arts stelt de diagnose ‘verhoogde bloeddruk’ pas na drie of vijf bloeddrukmetingen die in een aantal dagen of zelfs over een aantal weken kunnen plaatsvinden. Vervolgens kijkt een arts naar de bloeddrukmetingen en naar de leeftijdscategorie, voordat een arts echt kan zeggen of iemand last heeft van een hoge bloeddruk. De resultaten van je bloeddruk wordt door artsen uitgedrukt in mmHg. Dit zijn millimeters kwik. Er is bij volwassen mensen tot tachtig jaar sprake van een hoge bloeddruk (hypertensie) wanneer de bovendruk gelijk is aan 140 mmHg of de onderdruk hoger of gelijk is dan 90 mmHg. Wanneer mensen boven de tachtig jaar zijn dan mag de bovendruk tussen de 150 en 160 mmHg zijn.

Hoe wordt je bloeddruk gemeten?

Een arts kan je bloeddruk meten met een bovenarmmeter of met een polsmeter. Wanneer je bloeddruk gemeten wordt door zo’n meter krijgt de arts er twee resultaten uit. Het eerste mmHg resultaat staat voor de bovendruk wat ze ook wel de systolische bloeddruk noemen. De bovendruk geeft aan wat je bloeddruk is als het hart zich samenknijpt. Het tweede resultaat is de onderdruk ook wel de diastolische bloeddruk genoemd geeft aan wat je bloeddruk is als het hart zich ontspant. Een normale bloeddruk bij volwassenen ligt rond een bovendruk van 120 mmHg en een onderdruk van 80 mmHg. Er is sprake van een verhoogde bloeddruk als de bovendruk bij een volwassene hoger is dan 140 mmHg en de onderdruk hoger is dan 90 mmHg.

Kinderen hebben een lagere bloeddruk dan volwassenen. Ben je benieuwd wat jouw bloeddruk zou moeten zijn? Hieronder staat een tabel waarin staat waarin je het kan aflezen. Het eerste getal zegt wat je bovendruk (systolische bloeddruk) moet zijn.

<1 jaar 70-90

1-2 jaar 80-95

2-5 jaar 80-100

5-12 jaar 90-110

>12 jaar 100-120


Je bloeddruk blijft in verandering door wat je doet en wat je ervaart. Hoe hoog je bloeddruk wordt hangt bijvoorbeeld ook af van de activiteiten die je uitvoert, spanningen die je ervaart en emoties die je voelt. Wanneer je een hoge bloeddruk hebt kan het ervoor zorgen dat je eerder kans hebt op hart- en vaatziekten. Om te beoordelen of je bloeddruk te hoog is, zal de arts daarom meerdere metingen verrichten binnen een aantal dagen of soms zelfs weken. Als er een verhoogde bloeddruk is dan zal een arts eerst kijken diegene zijn levensstijl moet veranderen, voordat ze eventueel bloeddruk verlagende medicijnen zullen geven.


Wat zijn de oorzaken van een hoge bloeddruk?

Iedereen kan een hoge bloeddruk krijgen en vaak merk je helemaal niks van een hoge bloeddruk. Binnenin je lichaam gebeurt er alleen een hele hoop. Je bloedvaten staan telkens onder hoge druk, waardoor er beschadigingen kunnen ontstaan aan de wanden van je slagaders. Zo kan er slagaderverkalking ontstaan, waardoor je hart nog sneller aan het werk moet. Wanneer je bloeddruk te hoog blijft kan het je bloedvaten, hart, ogen en nieren eventueel beschadigen. Het maakt niet uit hoe oud je bent op elke leeftijd kun je last krijgen van een hoge bloeddruk. Als je ouder wordt is de kans alleen wel groter om een hoge bloeddruk te krijgen. Wat ook invloed kan hebben op een hoge bloeddruk is roken, overgewicht, weinig beweging, overmatig alcohol drinken, veel stress of wanneer er al mensen in de familie zijn met een hoge bloeddruk. Daarnaast kunnen ook heftige emoties (denk aan boosheid en angst), temperatuur, lichaamsbeweging, druk praten en een onregelmatige ademhaling de bloeddruk beïnvloeden. Om vast te stellen of je een hoge bloeddruk hebt zal een huisarts de bloeddruk meten op verschillende dagen en op verschillende tijdstippen.

Wat kun je doen?

Een stofje genaamd glycyrrhizinezuur dat in bepaald eten en drinken kan zitten zorgt voor een verhoogde bloeddruk. Glycyrrhizinezuur zit onder andere in drop en zoethout. Hoeveel glycyrrhizinezuur er in je drop zit kan verschillen per drop soort. Er wordt aangeraden om niet teveel drop en zoethout te eten. Daarnaast is het drinken van veel zoethoutthee ook niet goed, omdat het bloeddrukverhogend werkt. Groente en fruit eten kan juist helpen bij het behouden van een goede normale bloeddruk. Er zit namelijk kalium in groente en fruit en kalium zorgt ervoor dat je bloeddruk lager wordt. Daarnaast helpt het om genoeg te bewegen, op een gezond gewicht te blijven en niet teveel zout te eten. Is een hoge bloeddruk niet

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hoge_bloeddruk&oldid=575232"