Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: Koude Oorlog

Heuneburg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heuneburg op het hoogtepunt
Reconstructie van de muur rond de citadel
funderingen van de grote poort.

Heuneburg was een Keltische stad. De stad wordt ook wel de eerste stad ten noorden van de Alpen genoemd. De stad had op het hoogtepunt (rond 600 v.Chr.) 5000 inwoners.

Verschillende "zones"

Er waren verschillende "zones" in Heuneburg. De citadel was bewoond door de elite van de stad. De citadel werd ook beschermt door een muur. Iets lager lagen nog meer huizen. Die waren voor ambachtslieden. Ook deze zone werd beschermd door een muur. De citadel en de lagergelegen zone hadden elk op het hoogtepunt 700 à 800 bewoners. Buiten de stadsmuren was er nog een zone, de zuidelijke wijk. In die wijk stonden heel veel boerderijen, elk met een eigen houten palissade. De zuidelijke wijk had op het hoogtepunt maar liefst 3000 inwoners. In Heuneburg woonden dus 5000 mensen! Voor de Kelten was dat extreem veel, maar in vergelijking met Athene was het niet ongelooflijk veel. Athene had toen namelijk ongeveer 60.000 inwoners.

De poort

Heuneburg had één toegangspoort. De poort was maar liefst 8 bij 12 meter! De poort werd heel goed bewaakt. Er stonden heel veel soldaten klaar om in te grijpen als er iets misging.

Contact met andere steden

Heuneburg had waarschijnlijk veel contact met andere steden. De stad lag namelijk aan de Donau. Omdat er bij de Griekse stadsstaten aan de Zwarte Zee ook Keltische spullen zijn gevonden gaan onderzoekers ervan uit dat die via Heuneburg kwamen.

Pyrene

Een Oud-Griekse historicus zou Heuneburg al genoemd hebben: "Daar waar de Istus ontspringt ligt de stad Pyrene." Istus was het Griekse woord voor Donau, en Heuneburg lag dicht bij de bron van de Donau. Archeologen van nu denken daarom dat Pyrene het Griekse woord voor Heuneburg was.

Bouwstijlen

Heuneburg is gebouwd in verschillende bouwstijlen. Zo komt de citadel van de Grieken, maar de muur rond de citadel van de Feniciërs.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Heuneburg&oldid=746878"