Haspel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een haspel is een apparaat waarmee bijvoorbeeld een tuinslang, brandslang, kabel of verlengsnoer gemakkelijk opgerold kan worden. Op deze wijze raken slangen, snoeren of kabels niet in de war.

Het kan ook verwijzen naar een toestel waarop wol of vlas tot garen tot strengen gewonden kan worden. Die worden ook wel klos, kluts of spoel genoemd.

Op de as van een elektrische haspel zijn meestal één of meerdere contactdozen aangebracht; bij een slanghaspel is er vaak een aansluiting voor een tuinslang gemonteerd. Bij het op- en afrollen mag hierop niets aangesloten zijn.

Bij het afrollen moet de haspel rondgedraaid worden. Trekt men de kabel of slang van de haspel af zonder hem te draaien, dan ontstaan er kinken.

Elektrische veiligheid

Het is belangrijk dat tijdens het gebruik van een haspel de kabel helemaal uitgerold wordt. Bij een zware stroombelasting zal, door de elektrische weerstand van de draden, veel warmte vrijkomen. Bij een opgerolde kabel kan die warmte niet weg waardoor de isolatie ten slotte kan smelten. Dit leidt tot kortsluiting en mogelijk brand. Sommige kabelhaspels zijn daarom voorzien van een thermische beveiliging tegen oververhitting.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Haspel&oldid=726575"