Habichtsburg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Habichtsburg.

De Habichtsburg is een kasteel in het Zwiterse Habsburg (gemeente). Tegenwoordig is het niet veel meer dan een ruïne. Het ligt op een heuvel aan de rivier de Aare, een zijrivier van de Rijn. De burcht heeft z'n naam gegeven aan de Habsburgers, een belangrijk vorstenhuis dat eeuwenlang over grote delen van Europa heerste. Voor nu lijkt het helemaal niet zo groot, maar in die tijd vonden de mensen het gigantisch!

Geschiedenis

Radboud I en Werner, bisschop van Straatsburg lieten de burcht bouwen in de 10e eeuw. Ze waren de kleinzonen van Gontran de Rijke, stichter van de Habsburgse dynastie. Waarom de burcht gebouwd is is niet echt bekend. Er wordt gezegd dat hij werd gebouwd als bescherming tegen Bourgondië, dat in die tijd erg veel problemen had met de Zwitsers. Erg logisch klinkt deze reden niet, aangezien de Habichtsburg niet aan Bourgondië grenst. Wat wel een logische reden is, is dat de Habsburgers de burcht lieten maken om te laten zien: Kijk, dit land is van ons. De burcht werd dan gebruikt als uitstraling van de macht van de heer van Aargau en ook als plek om het land te besturen. Dat de Habsburgers toen al rijk waren, is aan de burcht goed te zien. De burcht is namelijk gebouwd van steen, terwijl dat meestal gebeurde met hout. De heren waren dus duidelijk, steenrijk. In de 13e eeuw verlieten de Habsburgers het kasteel, omdat het te klein voor hen werd en niet meer hun macht kon weerspiegelen. Nu zit er een informatiecentrum en een restaurant. Ook is het een Zwitsers cultureel erfgoed.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Habichtsburg&oldid=513859"