Verbeter WikiKids vandaag nog!
Christmas ball icon.pngChristmas tree icon 1.png Wij wensen onze lezers fijne feestdagen. Christmas tree icon 1.pngChristmas bell icon.png
Stem nu opnieuw voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Giek (roeiboot)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Amerikaanse Giek of Gig met tien roeiers

Een Giek is een kleine kapiteins(roei)boot die door meerdere mannen werd geroeid (vergelijk het Engelse "gig"). Op iedere bank bevond zich slechts één roeier. Het type werd in de 18e eeuw gebruikt door zogeheten Deal - schippers. Het kwam voor het eerst voor als een marineschip nadat botenbouwers van Deal (kustplaats in Engeland) een ander ontwerp hadden aanbevolen voor boten die door de Royal Navy (Engelse Marine) bij hen waren besteld om de kotters uit te rusten gekocht in de jaren 1760 om smokkel tegen te gaan. De kapiteins van grotere oorlogsschepen vroegen al snel toestemming om een ​​van de zwaardere boten die toen werden gebruikt te vervangen; sommigen lieten zelfs op eigen kosten een lichtere giek bouwen. Het bootje werd daarom onderdeel van de gebruikelijke aanvulling van scheepsboten die op oorlogsschepen worden gebruikt.

Overnaads en karveelbouw

Gigs of gieken werden ook door burgers gebruik. Ze werden gebruikt om loodsen van en naar schepen te brengen, post en mensen te vervoeren voor schepen die voor anker lagen te wachten op gunstige wind en om mee te smokkelen. Ze waren ook geschikt als reddingsboot. Ze waren te vinden op plaatsen zoals de rivier de Mersey, als een van de snellere en lichtere boottypes die communicatie mogelijk maken met schepen die voor anker lagen voor de kusten van Norfolk en Suffolk, en ook van Deal tot de Downs.

Gieken waren licht gebouwd, meestal met een overnaadse constructie. Ze waren smal voor hun lengte. Meestal werd bij marine-gieken een breedte van 1,68 m gebruikt en met romplengtes van 6,1 tot 8,5 m. Ze werden voortgestuwd door vier, zes of acht roeispanen. Uitzonderingen waren onder meer gieken met tien roeispanen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Giek_(roeiboot)&oldid=749440"