Gerbil

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerbil
Gerbillinae

Mongoolse gerbil.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied
Leefomgeving halfwoestijn of op de steppe
Behoort tot de knaagdieren
Portaal Portal.svg Biologie

Gerbils of Woestijnratten zijn kleine ratten. Ze leven in de woestijn. Daarom worden ze ook wel woestijnratten genoemd. Ze kunnen goed springen, zo ontkomen ze aan de roofdieren die hen willen opeten. De Mongoolse Gerbil of de Mongoolse renmuis, en de Dikstaartgerbil of Dikstaartmuis worden ook wel als huisdier gehouden. Als huisdier zijn ze niet moeilijk te houden. Ze zijn op verschillende delen van de dag wakker.

Voer

De gerbil eet voer dat je bij de dierenwinkel kan kopen. Daar zit een mengsel in van mais, tarwe, haver, gierst en gerst. Je kan je gerbil verwennen met extraatjes zoals zonnebloempitten en rozijnen. Ze eten ook af en toe een stukje appel of ander fruit en groente, maar geef ze niet teveel ( ze krijgen snel teveel vocht binnen). Ze moeten altijd hooi kunnen eten in hun hok. Je kan ze ook gewassen kruiskruid geven of bladeren van klaver, dat kan je buiten plukken. Heel soms vinden ze een beetje geraspte kaas of hardgekookt ei ook lekker. Ik voer mijn gerbils ook gedroogde meelwormen.

Het leven van een gerbil

Een gerbil leeft in het wild in de halfwoestijn of op de steppe. Gerbils leven in gevangenschap in een gerbilrarium of terrarium omdat ze een plastic of houten verblijf kapot knagen. Ze hebben grote achterpoten waarmee ze hoog kunnen springen. Dat is handig al ze moeten aanvallen of vluchten. Ze heten ook wel renmuizen.

Soorten gerbils

Er zijn veel verschillende soorten gerbils. De meest voorkomende is de gouden agouti, die heeft een zandkleurig lijfje en lichtere haren op zijn buik en donkerdere haren op zijn rug en staart en een donker puntje aan de staart. Er bestaat ook een albino gerbil, die heeft witte haren en rode ogen. De zwarte gerbil is zwart, een duifgrijze gerbil is lichtgrijs. De witgevlekte gerbil lijkt op de gouden agouti maar heeft op zijn lijf witte vlekken. De cinnamon gerbil lijkt ook op de gouden agouti maar mist de donkere haren.
De onderfamilie omvat onder andere de volgende soorten:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gerbil&oldid=776133"