Geocaching

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geocaching is een schatzoekspel. Iemand verstopt ergens op de wereld bijvoorbeeld een doosje met een logrol. De coördinaten van de plaats waar die is verstopt zet je dan op internet. Iemand anders kan dan die coördinaten invoeren op zijn/haar GPS om hem vervolgens te gaan zoeken. Als je de schat (cache) hebt gevonden, schrijf je je naam op de logrol zodat de eigenaar en andere mensen kunnen zien dat je hem hebt gevonden.

Geocaching wordt over de hele wereld gedaan. Caches liggen vaak in de natuur, maar ook wel is in de stad. Als je in de stad bent, zijn er meestal andere mensen. Je moet ervoor zorgen dat andere mensen niet zien wat je doet, want er zijn mensen die de caches weghalen.

Geschiedenis

Het cachen begon in Engeland. In Dartmoor om precies te zijn. Natuurgids James Perrott verstopte in 1854 een jampotje bij Cranmere Pool, een oud meer. Tijdens rondleidingen gaf James aanwijzingen om de schat te vinden. Hij vertelde wat de bedoeling was. Vinders van ‘Perrott's Pot’ konden er brieven in stoppen. Die werden dan door de volgende vinders op de post gedaan. Zo konden schatzoekers laten zien dat zij de pot hadden gevonden.

Verschillende soorten

Je hebt verschillende soorten geocaches. Dit zijn er een paar:

 • Traditionele cache: dat is de eenvoudigste cache. Je zendt je coördinaten naar je GPS en je kan op pad.
 • Mysterie cache: hierbij moet je eerst een vraag op de site (hierbij een link: [1]) beantwoorden en dan kan je naar de plek toe waar de cache ligt.
 • Earth cache: er ligt geen cache maar je moet een paar vragen beantwoorden en de antwoorden opsturen.
 • Multi cache: bij deze cache moet je vragen beantwoorden en uit die vragen komen twee letters en vijftien cijfers en dan kom je op de plek waar de cache ligt.
 • Virtual cache: hier ligt ook geen cache maar je moet een foto maken van de plek en die dan op de site uploaden.
 • Event cache: dit is een Event waar heel veel geocachers samenkomen en op een tafel staat dan een schaal met trackables erop (hierover straks meer!) en er staat een totem met een code erop die je moet onthouden en opschrijven. Alleen die dag kan je de cache loggen.

Maten geocaches

Je hebt verschillende maten, hier zijn ze:

 • Nano’s: de kleinste; hij is zo klein als je nagel en er is plek voor een klein logrolletje.
 • Micro’s: deze zijn wat groter, het zijn kleine potjes en er is plek voor een logrol.
 • Buisjes: dit zijn zoals de naam zegt inderdaad buisjes en er is plek voor een potloodje en een logboekje.
 • Doosjes: dit zijn doosjes (zoals bijvoorbeeld een brooddoosje) en er is plek voor een logboek en potlood, pen (etc.).
 • Kistjes: deze zijn even groot als een vogelhuisje en er is plek voor een logboek en potlood, pen (etc.).
 • Containers: deze zijn net zo groot als een laptop en er is plek voor een logboek en potlood, pen (etc.).

GPS

Een GPS (global positioning system) is een apparaat dat gebruik maakt van GPS-satellieten om je plaats weer te geven, zodat je altijd en overal kan zien waar je bent. Je kunt ook verschillende coördinaten intypen zodat je weet waar je heen moet lopen. Je hebt eigenlijk altijd een GPS nodig om een cache te gaan zoeken.

Travelbugs

Simpel gezegd, een travelbug is plaatje die je aan een voorwerp vast kan maken. Op deze manier kun je je voorwerp volgen op geocaching.com. Het voorwerp wordt een lifter (hitchhiker) die meegenomen wordt van cache naar cache (of van persoon naar persoon). De weg die de travelbug reist kan je via geocaching.com volgen.

Trackables

Dit zijn spullen zoals knuffeltjes en sleutelhangers met een labeltje eraan. Op dat labeltje zit een code met letters en cijfers en die kan je op de site invoeren. Een trackable mag je meenemen en weer ergens anders verstoppen.

Waypoints

Een waypoint is een plaats op aarde opgeslagen met de coördinaten. Waypoints kunnen deel zijn van een pad (trail) of van een weg (tracklog). Je kan waypoints opslaan in een computer of in een gps om ze tijdens een reis te zoeken. Een gps kan vaak een waypoint opslaan.

Loggen

Als je een cache hebt gevonden ga je naar huis en dan ga je naar de site en klik je op de cache die je gevonden hebt. Dan "log" je de schat. Je kan dan kiezen uit dat je de cache gevonden hebt of niet (want soms kan je de cache niet vinden) of dat hij onderhoud nodig heeft.

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geocaching&oldid=621718"