Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Geluidsgolf

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geluid plant zich voort in de vorm van geluidsgolven. Dit zijn bewegingen van de lucht in de vorm van een golf. Deze beweging herhaalt zich heel vaak achter elkaar. Je kunt hierbij denken aan een steentje wat je in het water gooit, wanneer je dit doet ontstaan er golven om dat steentje heen die steeds minder zichtbaar worden. Dit gebeurt ook met geluidsgolven. Als jij bijvoorbeeld praat pers jij de lucht die bij jou mond is samen door het geluid. Je kunt je dan voorstellen dat er opeens heel veel luchtdeeltjes bij elkaar zitten. Deze moeten ook weer naar een ander plekje en schuiven dus op. Zo ontstaat er dan een golf van de lucht om jou heen. Hoe verder de lucht van jou vandaan is hoe minder hard de golf zou zijn. Daarom kun je soms iemand niet verstaan als hij of zij te ver weg staat.

Grafiek van een geluidsgolf

Geluidssnelheid

Deze golven kunnen zich snel of langzaam voortbewegen. Dit noem je de geluidssnelheid. De snelheid van het geluid door de lucht gaat wel met 343 meter per seconde. Wanneer geluid door water gaat of door een andere stof kan dit weer anders zijn. Het kan bijvoorbeeld ook veranderen door de temperatuur of bijvoorbeeld de harde wind die er staat.


Geluidsgolven met gelijke amplitude

Frequentie

De snelheid van de golven achter elkaar wordt ook wel de frequentie van de golven genoemd. Is de frequentie van de golf heel hoog, dit betekent dus heel veel golven heel snel achter elkaar, dan wordt de toon die je hoort ook hoger. De frequentie wordt uitgedrukt in de eenheid hertz (Hz). Je kunt dit vergelijken met het ronddraaien van een buis. Wanneer je dit doet heel snel doet hoor je een hele hoge toon, wanneer je dit langzamer zou doen wordt de toon ook lager. Dit komt omdat de trillingen zich dan langzamer voortplanten.

Sterkte van het geluid

Je kunt geluid sterk (hard) horen maar ook zacht horen. Dit heeft te maken met de amplitude van de golf. De amplitude van een golf is eigenlijk de uitwijking van de golf. Hoe verder deze van de evenwichtstand afgaat hoe sterker je het geluid zult horen. Je kunt dit vergelijken met een snaar van een gitaar wanneer je deze harder aanslaat zal deze harder gaan trillen en dus ook sterker gaan klinken.


Weerkaatsing

Geluidsgolven kunnen niet overal doorheen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld ophopen tegen een muur aan. De geluidsgolven kunnen hier dan niet doorheen en worden bijvoorbeeld weer teruggekaatst.

Bronnenlijst

Buuren, B., Ellerbroek, J., en SMitt, J. H., (1975). Licht, trillingsleer en geluid, natuurkunde voor hogere technische scholen. Zaltbommel: Koninklijke drukkerij van de Garde.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geluidsgolf&oldid=687925"