Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Amsterdam

Gebruiker:Southparkfan/Portaal/Vandalisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hulp-Portaal.png
Klik hier om terug te gaan naar het Hulp-Portaal.

Op WikiKids hebben we vaak te maken met vandalisme, maar wat is dat eigenlijk en wat kan je er tegen doen?

Wat is vandalisme?

Vandalisme is iets wat niet alleen op WikiKids voorkomt. In het echte leven is er ook vandalisme. Dan vernielen vandalen dingen omdat ze dat leuk vinden. Denk aan vernielde bushokjes, bespoten muren en dat soort dingen. Op WikiKids bestaat ook vandalisme, op WikiKids is dat als artikelen onnodig worden vernield en leeggehaald. Dat gebeurt soms en is helemaal niet leuk voor de maker van dat artikel, waarschijnlijk heeft hij er hard aan gewerkt! Maar als je dat tegen komt, wat moet je dan doen?

Wat te doen

Als je ziet dat een vandaal bezig is kan je verschillende dingen doen. Je kan als het niet heel ernstig is (denk aan losse woorden in artikelen zetten die er verder niks mee te maken hebben) de gebruiker erop aanspreken dat hij moet ophouden. Als het ernstig wordt en er gescholden wordt in artikelen of zelfs gescholden met ziektes moet je die gebruiker als het ware aangeven. Dat doe je door naar Wikikids:Blokverzoek te gaan en daar een verzoek tot blokkade in te dienen. Een moderator zal er dan naar kijken en over de vandaal beslissen. Als een vandaal bezig is kan je altijd zijn bewerkingen ongedaan maken. Dat doe je door naar de geschiedenis van het artikel te gaan en op ongedaan maken te klikken. Hieronder zie je daar een uitgebreide handleiding voor. In heel erge gevallen kun je ook nog op de alarmknop drukken om het bestuur te waarschuwen. Hopelijk snap je nu een beetje hoe dit allemaal werkt! Veel succes met vandalisme bestrijden Face-wink.svg.

Terugdraaien van bewerkingen

Je mag altijd vandalisme, of niet goede (denk hierbij aan dingen die niet waar zijn, meningen enzovoort) bewerkingen terugdraaien. Dat kan op meerdere manieren:

Manier 1

Voor als je maar één bewerking wilt terugdraaien.

  1. Ga naar de geschiedenis van de pagina waarvan je een bewerking wilt terugdraaien. (Let op: Als de bewerking die je wilt terugdraaien niet de laatst gemaakt bewerking is, moet je het op een andere manier doen.)
  2. Klik op (ongedaan maken).
  3. Vul bij de (bewerkings)samenvatting in waarom je deze bewerking wilde terugdraaien. Heb je vandalisme of geklieder ongedaan gemaakt? Gebruik dan bijvoorbeeld Vandalisme weggehaald of Geklieder weggehaald.

Manier 2

Voor als je meerdere bewerkingen wilt terugdraaien.

  1. Ga naar de geschiedenis van de pagina waarvan je meerdere bewerkingen wilt terugdraaien.
  2. Met behulp van "versies vergelijken" moet je versies selecteren. Selecteer de laatste versie van de pagina en de "goede" (de versie waarnaar jij wilt terugdraaien) versie.
  3. "Klik op "Vergelijk geselecteerde versies."
  4. Rechtsboven in zie je iets staan dat ongeveer op "Huidige versie van 11 maart 2021 om 03:43 (bewerken) (ongedaan maken)" lijkt. Klik op "(ongedaan maken)"
  5. Vul bij de (bewerkings)samenvatting in waarom je deze bewerkingen wilde terugdraaien.

Video bij handleiding

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:Southparkfan/Portaal/Vandalisme&oldid=331314"