Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Gebruiker:Paulatjuh

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Skeeleren Spreekbeurt van Paula 1.Geschiedenis 2. Wat = wat 3. Interview met mijn vader 4. verschil skeeler skate 5. nat wegdek 6. soorten


1 - Ongeveer rond 1700 werd door een onbekende Nederlander de skeeler bedacht om in de zomer te kunnen schaatsen. Dit was niet meer dan een schaats waarvan de ijzers waren vervangen door een frame met houtenrondjes , waarop gereden kon worden. In 1760 kwam Joseph Merlin op een feest met een eigen ontwerp van schoenen met ijzeren wielen. maar de schoenen werden snel weer vergeten. Pas in 1818 werden voor het eerst inline skates gebruikt, en wel bij een balletuitvoering in Berlijn, om de illusie te wekken dat de ballerina's over ijs gleden. Een jaar later werd het eerste uitvinderverklaring uitgegeven voor een rolschaats met 2 of 4 wielen. Een paar jaren later, in 1824, werden inlineskates met vijf wielen ontworpen.

2. laat foto zien en zeg wat,wat is ,,

3 - Wat betekend s.n.h ? ‘s.n.h betekend : skate en skeeler, natuurijsvereniging, Heumen

Wat doe je bij de S.N.H allemaal ? ‘Ik doe daar skaten , en ik zit in het als ledenadministrator dat is dat ik bijhoud wie er allemaal lid is.’ Wat doet de S.N.H allemaal dan ? ‘wij organiseren skate lessen, skate tochten en in de winter schaatstochten Hoe doen jullie dat allemaal organiseren ? ‘dat doen we samen met het bestuur en met hulp van vrijwilligers en ook met ondersteuning van de KNSB ** ( de Koninklijke Nederlandse schaats bond )** Mogen jullie dat dan wel doen en wat moet je ervoor doen ? ‘je moet lid zijn van de KNSB en je moet toestemming hebben van de gemeente’ Waar hebben jullie de geheime technieken van schaatsen en skaten vandaan ? ‘die kun je leren van de KNSB, en je kunt het van het internet afhalen, bijvoorbeeld een zelfverzonnen techniek : als je hard wild gaan moet de heel dicht achter iemand skaten en precies dezelfde slag maken als diegene’


4. verschil skeeler skate Je hebt verschillende soorten skeelers. Je hebt namelijk rolschaatsen en skates en je hebt ook echte skeelers. Echte skeelers hebben namelijk 4 grote wielen aan beide voeten. Bij skates heb je ook 4 wielen aan beide voeten. Bij rolschaatsen 2 aan de rechterkant en 2 aan de linkerkant en een rond remblok aan de voorkant. De skeelers zijn dan ook om een heel eind te skeeleren want ze maken langere slagen dan skates. Je kunt op een jonge leeftijd op rolschaatsen beginnen, dat is handig want met skeelers ga je gelijk heel hard. Als je wat ouder bent en je kan goed rolschaatsen dan kun je ook op skates gaan of op skeelers Je kunt ook gelijk beginnen op skates dan leer je het ook snel. Volwassenen hebben vaak skeelers, maar als je meestal wedstrijd skeelerd dan heb je skeelers Als je heel goed bent en je hebt geoefend op skates dan kan je echte skeelers gaan kopen op een wat jongere leeftijd. Maar veel kinderen hebben op een wat jongere leeftijd gewoon skates. er zijn ook nog veel verschillende manieren om te remmen zoals:met het remblokje, 1 skeeler achter je laten slepen, in de berm vallen ,tegen een paal aan komen,vallen.

en de bekende skeeleraars uit de hele wereld zijn: Arjan smit, Sjoerd huisman, Anna rokita, Derek parra, Chat handrik, Bart swings.


5. nat wegdek Skeeleren op een nat wegdek is niet zo handig . ten eerste is een nat wegdek heel glad en heb je dus minder grip, je kunt dan veel harder vallen. Ten tweede worden dan de lagers van de weeltjes nat en die kunnen niet tegen water. Want de lagers van je skeeler roesten dan meteen. en roesten betekend het eind van de lager. Het draait dan steeds minder goed en gaat daardoor zelf vastzitten. En dat gebeurt heel snel. Je kunt er wel iets aan doen : het wieltje uit elkaar halen , daarna schoon en droog maken en een beetje invetten. Maar dat duurt heel lang en dus zal dat niet snel gebeuren. Dus je moet eigenlijk gewoon niet veel of niet skeeleren als het nat is buiten. Daardoor blijven de lagers langer mee . O en je moet ook niet op zand gaan skeeleren daardoor kunnen ze ook kapot gaan.

6. soorten

Er zijn heel veel verschillende soorten skates . Sommige skates zijn veel anders als de skates die je gewoon hebt . ik ga er even een paar opnoemen.


Recreatie skates De meeste mensen hebben normaal een recreatie skate nodig, deze skates kunnen gebruikt worden om een eindje te gaan skaten langs de baan, of een ritje door het park te maken.

Ze zitten best wel gemakkelijk aan je voet en hebben vaak een zachtere binnenschoen. 

De wielen zijn meestal best groot wat ervoor zorgt dat je er snel mee kunt gaan en er makkelijk lange afstanden mee af kun leggen.

Agressief, stunt skates Agressieve of stunt skates zijn gemaakt om jumps te maken, te glijden op buizen, trappen of leuningen… Deze skates zijn heel erg stevig gemaakt, de schoen is verstevigd en gemaakt uit dikkere kunststof, het wiel is extra dik en er zitten kleinere wieltjes in. Bepaalde onderdelen zijn gemakkelijk te vervangen omdat dit type kan heel snel slijten wordt en dus makkelijk moet hersteld kunnen worden. Deze skates zijn zeker niet gemaakt om lange afstanden te doen.

En er zijn nog veel meer soorten maar en zijn ook veel sporten die je kunt doen met skates ik zeg er wel een paar nu. Inline-skaten Inline-skaten of Inline-speedskaten gaat om het hardrijden op de skeeler. Inline-skaten wordt beoefend op zowel een piste als de straat, daarbij zijn er verschillende afstanden waarop wedstrijden worden gehouden.

Rolhockey Rolhockey wordt gespeeld op rolschaatsen en ook met veldhockeysticks en een bal.

Inlinebasketbal Inlinebasketbal is basketbal op skates.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:Paulatjuh&oldid=221849"