Gebruiker:Lizan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
  • Bewerkingen III
  • Gebruikerspagina
  • Bevestigde gebruiker

Hallo,

Ik ben Lizan de Bruin en ben tweedejaars studente aan Hogeschool Domstad in Utrecht. Ik heb samen met de kinderen van groep 8 van Basisschool St. Jan de Doperin Utrecht een project gedaan over Nieuw Zeeland

Hieronder kort de lesopzet van de gegeven les:

Inleiding:

- De leerlingen raden aan de hand van het werkblad over welk land het gaat.

- Ik vertel de leerlingen dat Simone (Stagiaire groep 7) die in Nieuw Zeeland is geweest, komt vertellen in de klas en dat kinderen daarna een onderwerp mogen kiezen, waar zij meer over willen weten. Zij mogen dat vervolgens in ongeveer 20 regels op Wikikids zetten.

- Simone vertelt haar ervaringen, met daarin alle onderwerpen o.a. in het kort, om de leerlingen te prikkelen voor een onderwerp.

Kern:

- De leerlingen mogen om de beurt kiezen in welk onderwerp zij zich gaan verdiepen.

- Ik zet de leerlingen aan de slag. Ik heb ervoor gezorgd dat er Internet, boeken, fotoboeken enzovoorts beschikbaar zijn voor de leerlingen, om hun informatie uit te halen.

- Simone en ik lopen door de klas om vragen te beantwoorden.

- Ik let op hoe de kinderen aan hun informatie komen en hoe zij samenwerken en begeleid hen zonodig daarbij.

Afronding:

- Één leerling per groepje gaat de informatie op Wikikids zetten.

Lesdoelen:

Aan het einde van de les:

- Hebben de leerlingen hun algemene kennis over de cultuur en ligging van Nieuw Zeeland vergroot.

- Hebben de leerlingen een samenvattend stukje tekst kunnen schrijven met gebruik van informatie.

- Hebben de leerlingen de mogelijkheden van Wikikids geleerd.

Korte evaluatie van de gegeven les:

Het was een geslaagde les. De leerlingen vonden het erg leuk om op deze manier met een nog onbekend land voor hen aan de slag te gaan. Voor sommige leerlingen was het moeilijk om een onderwerp te kiezen, zij wisten eigenlijk niet goed wat zij nou wilden. Maar uiteindelijk was iedereen tevreden met het gekozen onderwerp. De leerlingen werkten in groepen goed samen en ook de verwerking van de informatie ging in goed groepsoverleg. Een nadeel van het verwerken was, dat er maar twee computers voor beschikbaar waren. Daardoor moesten de leerlingen wachten totdat zij aan de beurt waren. Dit gaf soms wat irritatie bij de leerlingen, omdat zij hun informatie er gelijk op wilden zetten in hun enthousiasme. De doelen die ik in deze les had gesteld zijn de leerlingen goed nagekomen. De leerlingen hebben hun kennis over Nieuw Zeeland en Wikikids vergroot. Ook bleek dat zij prima in staat waren om van een heleboel informatie een samenvattend stukje tekst te schrijven.

Evaluatie mentor:

Lizan; je hebt een leuke les gegeven. Leuk dat Simone in de klas kwam vertellen, dat prikkelde de kinderen enorm. Leuke onderwerpen en goede manier van verwerken daarvan. Misschien is het een idee om de volgende keer wat meer over Wikikids te vertellen. Dat kenden zij namelijk niet.

Aanbeveling voor andere groepen om te werken met Wikikids:

Het is zeker de moeite waard om een keer een project te geven in koppeling met Wikikids. De leerlingen hebben een goed doel voor ogen. (het komt ten slotte op Wikikids en iedereen kan het zien, dus het moet wel goed en netjes gebeuren) Het is gelijk een goede en leuke introductie met Wikikids zelf. Veel kinderen kennen het nog niet en leren op deze manier de mogelijkheden van Wikikids kennen. Wikikids is makkelijk in gebruik en kost weinig tijd. Een leuke en makkelijke manier van informatie verwerken voor de kinderen!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:Lizan&oldid=12723"