Gebruiker:Annevh

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
  • Bewerkingen III
  • Gebruikerspagina
  • Bevestigde gebruiker

Ik ben Anne en ik ben tweedejaars student aan de Pabo, Hogeschool Domstad. Ik loop stage in groep 8 op de Valkenheuvelin Driebergen. Ik heb in deze klas een project gedaan over Zuid Afrika. Het project staat hieronder beschreven. De leerlingen hebben gezamenlijk een artikel geschreven. Het eindresultaat kun je bekijken, door de klikken op de volgende link: Artikel Zuid Afrika


Lesopzet

Doelen voor de leerlingen:

- De leerlingen gebruiken hun leesstrategieën en -vaardigheden om een verslagje over een bepaald onderwerp te schrijven.

- De leerlingen verbreden hun algemene kennis over Zuid Afrika.

- De leerlingen werken goed samen in hun groepje.


Doelen voor mijzelf:

- Ik begeleid de kinderen tijdens het zoeken van informatie over hun onderwerp; ik geef eventueel ideeën over wat ze over hun onderwerp kunnen vertellen.

- Ik zorg dat de kinderen allemaal actief deelnemen binnen de groepjes.


Beginsituatie:

Het is een redelijk vrije opdracht. Ze krijgen een opdracht en mogen zelf verzinnen wat ze daar voor een invulling aan geven. Dit zullen ze niet erg gewend zijn. Ik denk dat de kinderen nog niet veel over Zuid-Afrika weten, misschien heeft een enkeling er familie wonen. De kinderen werken wel vaker samen in groepjes (ook aan presentaties). Ik ga er vanuit dat de kinderen goed om kunnen gaan met de computer (het zoeken op Internet en het uittypen in Word).


Betrokkenheid:

De kinderen verdiepen zich tijdens de les in een onderwerp waar zij graag meer over willen weten. Doordat ze vanuit hun eigen interesse werken, is de betrokkenheid hoger. Bovendien werken de kinderen tijdens de les ook met de computer, dit vinden ze heel leuk.


Sturing:

Het is deels een leerkrachtgestuurde en deels een leerlinggestuurde les. Ik heb het onderwerp ‘Zuid-Afrika’ bepaald. De kinderen bedenken zelf wat ze over dit land willen weten en hebben dus invloed op de leerstof. Ik heb bepaald dat ze over hun onderwerp een verslagje moeten maken en dat dit op Wikikids gezet wordt. Dit heb ik gedaan, omdat de kinderen niet geheel vrije, leerlinggestuurde opdrachten gewend zijn. Op deze manier hebben ze wel invloed op hun eigen leerproces en werken ze aan iets waar ze zich in interesseren, maar ze hebben ook houvast aan een bepaalde opdracht.


Inleiding

We begonnen met een klassikale woordspin over het onderwerp. De kinderen activeerden hierbij hun voorkennis; ze bedachten wat ze al wisten over Zuid Afrika. Daarna heb ik wat verteld over mijn ervaringen met Zuid Afrika; over mijn familie en mijn vakantie. Ik vertelde ook wat over de geschiedenis van Zuid-Afrika; Nelson Mandela, de apartheid etc. Om nog meer nieuwsgierigheid op te wekken, had ik ook een aantal voorwerpen uit Zuid Afrika meegenomen. Ik sloot de inleiding af met de opdracht voor de kinderen om op te schrijven wat ze graag wilde leren over het land. Vanuit deze interesse, heb ik verschillende expertgroepjes ingedeeld. Ieder groepje verdiepte in een ander onderwerp. Onderwerpen die aan bod zijn gekomen zijn: de algemene gegevens van het land, de geschiedenis, Nelson Mandela, het landschap, het klimaat, de dierenwereld, de bevolking, de talen, de godsdiensten, het onderwijs en de gezondheidszorg.


Kern

De kinderen gingen in hun expertgroepjes opzoek naar informatie over hun onderwerp. Ze konden gebruik maken van boeken die ik had meegebracht en van het Internet. Ook konden ze mijn familie in Zuid Afrika mailen met vragen. Ze verwerken de informatie over het betreffende onderwerp in een verslagje.


Afsluiting

Tot slot heeft ieder groepje zijn verslagje uitgetypt en op de site van Wikikids gezet.

Evaluatie

Bij het activeren van de voorkennis kwamen bij veel kinderen dezelfde woorden op in hun hoofd: arm, dieren, warm, woestijnen etc. Een paar kinderen in de klas hebben familie wonen in Zuid-Afrika. Heel veel wisten de kinderen nog niet van Zuid-Afrika.


Toen de kinderen mochten opschrijven wat ze wilden leren over Zuid-Afrika, kwamen er heel verschillende dingen uit, waardoor het gemakkelijk was om de kinderen over verschillende onderwerpen te verdelen. Ik had verwacht dat het groepjes indelen nog wel moeilijk zo zijn, maar dit viel helemaal mee. Ik schreef een onderwerp op het bord en de kinderen die opgeschreven hadden dat ze hier wat over wilden weten deelde ik bij dit groepje in. Zo zijn er tien groepjes van 2 of 3 kinderen met verschillende onderwerpen uitgekomen en hebben we dus met de hele klas één werkstuk over Zuid-Afrika gemaakt.


We moesten naar het andere gebouw, waar we in de gang van tafels en computers gebruik konden maken. Dat was wat onhandig.


Toen we daar kwamen dacht ik even dat ik het overzicht volledig kwijt was; een aantal kinderen vloog meteen achter de computer. Maar dit gevoel was na 5 minuten over; iedereen zat met zijn groepje achter de computer of achter de boeken aan tafels en was rustig aan het werk.


Het samenwerken ging ontzettend goed. Bij het ene groepje las een iemand het voor en schreef de ander het op, bij een ander groepje verdeelden ze het onderwerp in verschillende deelonderwerpen en schreven ze allemaal een stukje en maakten hier een geheel van. Iedereen was actief bezig. Ik heb één iemand moeten vragen of hij beter mee wilde werken met zijn groepje. Een groepje dat eerder klaar was dan de rest, vroeg of ze nog een onderwerp mocht hebben. Toen heb ik hen zelf nog een onderwerp laten verzinnen en zijn ze hier nog mee aan de slag gegaan. De kinderen waren heel enthousiast.


Ik liep rond en gaf tips om op bepaalde sites of in bepaalde boeken te kijken of ik gaf ideeën om over te schrijven. De kinderen hebben goed de relevante informatie voor het betreffende onderwerp kunnen scheiden van minder belangrijke zaken en hebben zo korte, kernachtige verslagjes geschreven over de verschillende onderwerpen. Hier en daar heb ik nog wat moeten helpen. Bij het groepje dat een stukje zou schrijven over de dieren in Zuid Afrika, begon één kind een heel verslag over de leeuw te schrijven. Daarna hebben ze de stukjes uitgetypt. De kinderen konden goed overweg met de computer.


Toen ik vooraf vertelde dat alle stukjes op Internet kwamen, waren veel kinderen ook verwonderd. Ik denk dat dit er mede voor gezorgd heeft dat kinderen echt hun best deden; Internet is ten slotte voor iedereen toegankelijk. Het was een goede stimulans en het had zeker meerwaarde. Het project duurde uiteindelijk wel lang; meer dan 3 uur. De kinderen waren heel enthousiast om na afloop het eindresultaat te bekijken.


Feedback mentrix


De inleiding is gedaan m.b.v. een woordveld, dat was een goede keuze om de belangstelling te wekken! Daarna heeft Anne over haar eigen ervaringen in Zuid-Afrika verteld. Ook had ze voorwerpen meegenomen. Alle kinderen hadden er zin in!

Alle leerlingen mochten zelf een vraag bedenken, over een onderwerp. Anne heeft alles overzichtelijk op het bord ingevuld. Daarna mochten ze om de beurt achter de computer. Anne heeft ze heel goed begeleid. Ze had goed overzicht en de kinderen hebben goed geluisterd!

Het resultaat was een prima werkstuk over Zuid-Afrika!

Tips voor het gebruik van Wikikids

Allereerst maak je op Wikikids een eigen gebruikerspagina aan. Als je dat hebt gedaan, kun je beginnen met het schrijven van een artikel.

Als je een dergelijk project doet, zoals ik hierboven heb beschreven, is het handig om een diskette of usb-stick te laten rouleren tussen de groepjes. Eén computer wordt gebruikt om alle stukjes op Wikikids te plaatsen. Alle groepjes schrijven hun stukjes en zetten deze op de diskette of usb-stick. Daarmee lopen ze naar de computer waar Wikikids aangemeld staat en zo kunnen ze hun stukje eenvoudig van de diskette/usb-stick kopieren naar het artikel op Wikikids.

Steeds als je het artikel bewerkt (dus nieuwe stukjes toevoegt) kun je kiezen voor "Toon bewerking ter controle". Zo kun je de stukjes die er net nieuw opgezet zijn, nog eens doorlezen en eventueel aanpassen. Vervolgens kun je kiezen voor "Pagina opslaan" en worden de nieuwe wijzigingen toegebracht.


Wikikids is zeker aan te raden, omdat het kinderen echt aanspreekt.

Internet is voor iedereen toegankelijk en dat maakt het interessant voor het kind.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:Annevh&oldid=12748"