Gebruiker:Amymagel2403

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Justin Bieber

Justin Bieberrrrrrrrrrrrr is mijn skatje

Blinde GeleidenHonden Werkstuk

Blinde geleidenhonden













Gemaakt door: Amy magel Juni 2011 De Oranjehof groep7



Inhoud

Inleiding 1. Algemeen 2. Pleeggezin 3. School 4. Blinde mensen 5. Opleiding 6. Slot/bronvermelding
















H1: Algmeen

De Labrador Retriever, Duitse herder en de Golden Retriever worden gebruikt als blindengeleidehonden. Er is een school voor blindengeleidehonden, in Amstelveen. Voordat ze daarheen gaan, moeten de honden eerst naar een soort dierenarts. De dierenarts kijkt of de honden goede ogen hebben en dat soort dingen wat daarbij hoort. Op zo’n school leren honden commando’s en nog veel meer. Een paar voorbeelden van commando’s zijn : vooraan, links, rechts, zoek de zebra en zoek plaats. blindengeleidehonden kunnen geen Nederlands verstaan. De honden weten niet wat rechts is, maar weten wel wat ze moeten doen, wand dat leren ze met de commando’s. Je kunt een geleidehond niet even gaan halen bij een dierenwinkel of bij een dierenasiel. Zo’n hond kun je alleen maar vragen bij het KNGF. De honden waar mee gewerkt wordt leren snel en zijn gehoorzaam. Ze doen hun baas graag een plezier.dat is precies wat een blinde nodig heeft. Het K.N.G.F. kiest lieve, gezonde honden uit om mee te fokken. Fokken is: zorgen dat er gezonde, jonge dieren geboren worden. Er zijn mannetjes-en vrouwtjeshonden. We noemen ze reuen en teven. Als er een teef en een reu samen paren,kan er een nest puppy’s geboren worden. Puppy ’s zijn jonge hondjes. Ze lijken vaak op hun ouders niet alleen de buitenkant lijkt hetzelfde. Maar ze hebben ook vaak de zelfde eigenschappen.Zoals :betrouwbaar zijn, graag willen helpen, niet vlug bang zijn. De fokhonden wonen in een gewoon huis bij een gezin. Daar worden ook de puppy’s geboren. Elke pup krijgt een naam. Die naam moet kort en duidelijk uit te spreken zijn. Alle pups die in een zelfde nest geboren worden krijgen een naam die met dezelfde letter begint. De mensen die bij het het K.N.G.F.werken zorgen hiervoor. Zij bedenken hondennamen. Wie een leuke naam weet schrijft hem op een groot bord. Zo kunnen ze altijd uit een leuke naam kiezen. De pasgeboren pups blijven bij hun moeder tot ze zeven weken oud zijn. Dan gaan de puppies naar een pleeggezin.



H2: Puppypleeggezin Een pleeggezin is een gewoon gezin. Er zijn ouders, kinderen en huisdieren. De mensen in dat gezin zorgen een tijd voor een pup. Ze krijgen daarvoor niets betaald. Zo helpen ze het geleidehondenfonds. In Nederland zijn ongeveer zeventig puppypleeggezinnen. Een hond moet eerst dingen leren die elke hond moet leren. Gehoorzaam zijn en zich goed gedragen. En natuurlijk alleen maar poepen en plassen waar de baas je uit laat. Dus niet in huis. Ook moeten de honden vriendelijk zijn voor de mensen. Ze mogen later niet meer schrikken van gillenden kinderen. En ook niet van toeterende auto’s. Niet bang zijn voor onweer of vliegtuigen. Hij wordt beloond als hij iets goeds doet, de baas beloond hem met te zeggen goed zo en geeft hem een brokje, elke keer maar weer. Totdat hij van zelf de goede dingen doet. Vaak belonen helpt beter dan straffen. De hond gaat overal mee naar toe. Met de auto, de bus of de trein mee. Boodschappen doen, naar het park of de kinderboerderij. Of mee naar de kermis. De mensen van het geleidehondenfonds komen regelmatig langs. Ze willen zien hoe het met de hond gaat. Ze vertellen ook precies wat de hond het best kan eten.het moet een gezonde, sterke hond worden. De mensen van het pleeggezin schrijven op hoe het met de gezondheid van de hond gaat, en wat hij weer bij geleerd heeft. Bij het K.N.G.F.willen ze dat precies weten. Natuurlijk houden de mensen van het pleeggezin heel veel van de hond. Ze hebben er een jaar lang plezier mee. Lekker stoeien en ravotten hoort daar ook bij. Maar….ze zijn en blijven een pleeggezin. Als de hond ongeveer veertien maanden oud is, gaat hij naar de school voor geleidehonden. De mensen van het puppy-pleeggezin moeten dan afscheid nemen. En dat valt niet mee.





H3: School Achter de school is een verkeersplein. Er komt alleen geen gewoon verkeer. Het is een oefenterrein. Speciaal aangelegd voor de blindengeleidehondenschool. Op het plein zijn stoepen gemaakt. En er staan bloembakken. Er zijn bruggetjes en bankjes. Een telefooncel, en een trap over de weg heen. Ook lopen allerlei dieren: katten, kippen, eenden en schapen. Hier begint de instructeur samen met de hond te oefenen. Eerst moet de hond leren waar hij precies moet lopen. Dat is altijd links voor de baas. Oefenen gebeurt in stapje voor stapje. Elke dag worden de oefeningen herhaald totdat de hond weet hoe het moet. De eerste tijd duurt het oefenen maar kort: ongeveer een kwartier. Maar de oefentijd wordt steeds wat langer. Net zo lang tot de hond wel een paar uur achter elkaar kan werken. Dat moet hij later ook kunnen!!!!! Al vlug gaan de instructeur en de hond op een andere plaats oefenen. In een woonwijk, op de markt of in het winkelcentrum. De hond leert om bij iedere stoeprand even te stoppen. Dat is voor een blinde een teken om op te letten. Zo struikelt een blinde niet bij een stoeprand. Niet alleen kinderen moeten leren om recht over te steken. Blindengeleidehonden leren dat ook. Maar de blinde luistert zelf wanneer er overgestoken kan worden. De hond leert ook commando’s. Een commando is bevel: doe dit of doe dat.

Zulke commando’s zijn: • Vooraan • Links • Rechts • Zoek de zebra • Zoek plaats



H4: Blinde mensen Mensen die blind zijn kunnen niet zien, dat weet iedereen. Blinden leren beter naar geluiden te luisteren dan mensen die wel kunnen zien. Je moet maar eens proberen met je ogen dicht te horen wie er loopt, hoest of praat. Kinderen die niet kunnen zien kunnen naar een speciale school voor blinde en slechtziende kinderen. Die kinderen leren daar om zo veel mogelijk zelf te doen. Zichzelf netjes aankleden, een beker melk inschenken zonder te morsen. Of alleen een boodschap doen. Maar ook leren ze echte schoolvakken, zoals taal, rekenen en geschiedenis. Sommige mensen gebruiken een blinde stok, ze tikken met de stok op de grond. Zo kunnen ze merken wanneer de weg een bocht maakt, zo voelen ze ook waar de stoeprand is of als er een vuilnis bak staat. Bij elke stap die ze zetten moeten ze voelen en luisteren, daar worden ze heel moe van. Meestal moet er ook iemand met ze mee, er is niet altijd tijd voor en moeten ze wachten tot diegene tijd heeft. De meeste blinden willen daarom graag een hond die hen geleidt, zo’n hond noem je een geleidehond. De hond leidt een blinde en zorgt dat deze nergens tegenaan loopt.







H5: Opleiding Als je een hond hebt aangevraagd kiezen de mensen van de school een hond die klaar is met zijn opleiding. Het nieuwe baasje moet de hond goed leren kennen dus hij gaat bij de school logeren. Hij krijgt daar een eigen kamer en moet de hele tijd samen zijn met de hond zodat ze vlug aan elkaar gewent raken. De hond moet leren wie zijn baas is. Als eerst moet je leren de beugel van de hond goed aan te doen, je moet leren de hond te verzorgen en voelen of er geen teken in zijn vacht zitten. Teken zijn kleine beestjes en veroorzaken veel jeuk bij de hond. Dan is het tijd om het oefenterrein bij de school op te gaan. Alle commando's moeten geleerd worden. Als je niets tegen de hond zegt doet hij ook niets. Na een tijdje oefenen kan je de stad in om daar het een en ander te leren. Na ongeveer 3 weken is de hond klaar om mee naar huis genomen te worden. De instructeur gaat dan nog mee om de routes thuis mee te lopen en nog even te helpen. Daarna kunnen het nieuwe baasje en de hond alles zelf.







Slot/Bronvermelding Ik vond het best moeilijk, maar het was wel heel leuk om dit te maken Ik heb er veel van dit onderwerp geleerd zoals: welke honden worden gebruikt enzovoort. Bronnen: • Google • Wikipedia • En boeken over Herders Retievers en Labrador.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:Amymagel2403&oldid=200551"