Gebruiker:Amberspringhuiz

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

oren.

Binnen in je oor.

In je oor zit een buis die gehoorbuis heet, daar bewegen de geluiden in, als je aan het einde van de gehoorbuis aan komt kom je een dun, strak vlies tegen: je trommelvlies. Als de geluiden bij de trommelvlies aan zijn gekomen gaat de trommelvlies ook trillen, en daardoor gaan ook drie gehoor beentjes trillen. Door die gehoor beentjes gaat het geluid dieper je oor in. Daarna worden de trillingen aan je slakkenhuis door gegeven, dat is een gedraaide buis die gevuld is met vloeistof en piepkleine haartjes die in verbinding staan met je zenuwen. De haartjes komen in beweging door de vloeistof, en de zenuwen sturen de boodschappen via de geluiden naar de hersenen. Dan vertellen je hersens wat je hoort.

Evenwicht houden met je oren.

Je kunt heel snel rond draaien zonder duizelig te worden en om te vallen. Je oren helpen je er bij om in evenwicht te blijven. Je hebt in alle twee de oren half cirkel vormige kanalen die zijn gevuld met een waterige vloeistof. De vloeistof klotst heen en weer als je je hoofd beweegt. Speciale zenuwen die sturen de bewegingen naar de hersens, dan passen je hersens de positie aan om niet om te vallen.

proeven

Je tong.

je tong bestaat uit buigzame spieren. Je proeft er niet alleen mee, maar je gebruikt je tong ook om te zingen en praten. je tong helpt je ook met eten, door je eten in je mond van de ene kant naar de andere kant te laten gaan waardoor je tanden het eten fijn kunnen kauwen. Dan duwt je tong je eten naar de achterkant van je mond om het door te slikken.

Verschillende smaken.

er zijn vier hoofd smaken: bitter, zoet, zuur en zout. De smaak van eten is meestal een combinatie van een van de vier hoofd smaken. Je proeft de hoofd smaken op verschillende delen van je tong.

zuur zit aan twee kanten van je tong.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:Amberspringhuiz&oldid=57020"