Forum van Trajanus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De resten van het Forum Traiani

Het Forum van Trajanus (in het Latijn: Forum Traiani) was een forum in Rome gebouwd in opdracht van keizer Trajanus en ontworpen door Apollodorus van Damascus. Het forum werd in 112 geopend, ter ere van de verovering van Dacië. De laatste gebouwen werden echter pas in 147 voltooid.

Beschrijving

Wie het forum betrad, liep eerst onder een triomfboog door. Daarna kwamen er aan beide kanten enorme zuilengalerijen die doorliepen tot de achterkant van het plein, waar de Basilica Ulpia stond. Achter de basilica stonden Griekse en Latijnse bibliotheken en een enorme triomfzuil, de Zuil van Trajanus. Voor de basilica stond een enorm standbeeld van keizer Trajanus zelf. Na Trajanus' dood werd hij (zoals gewoonlijk bij Romeinse keizers) vergoddelijkt en daarom werd er ook een tempel ter ere van hem gebouwd aan het forum. Bij het Forum Traiani waren de Markten van Trajanus, een complex van markten die nog wél bewaard zijn gebleven.

De Romeinen waren erg onder de indruk van hun nieuwe forum. Dat is te zien aan wat Ammianus Marcellinus schreef over toen keizer Galerius voor het eerst het Forum van Traianus bezocht:

Aanhalingsteken openen

Verum cum ad Traiani forum venisset, singularem sub omni caelo structuram, ut opinamur, etiam numinum adsensione mirabilem, haerebat adtonitus per giganteos contextus circumferens mentem nec relatu effabiles nec rursus mortalibus adpetendos

Aanhalingsteken sluiten

Naar het Nederlands vertaald is dat:

Aanhalingsteken openen

Maar toen hij bij het Forum van Trajanus kwam, een bouwwerk dat, denk ik, uniek is onder de hemel - een wonder, daarover zullen zelfs de goden het eens zijn - bleef hij overdonderd staan terwijl hij dat hele gigantische complex beschouwde, dat elke beschrijving tart en door geen sterveling ooit zal worden geëvenaard

Aanhalingsteken sluiten
Panorama van hoe de ruïnes er nu uit zien. De Zuil van Trajanus (uiterst links) staat nog overeind.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Forum_van_Trajanus&oldid=419343"