Fort Blauwkapel
Fort Blauwkapel is een fort dat onderdeel uit maakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Er zijn twee Hollandse waterlinies, de oude en de nieuwe. De oude ligt ten westen van Utrecht en de nieuwe ten oosten. De oude heeft Nederland beschermt tegen Napoleon tot de winter van 1794/1795. Toen ging het vriezen en de Fransen konden daardoor met sledes over de waterlinie heen. Nadat de Fransen weg waren besloot Nederland een nieuwe waterlinie aan te leggen. Eentje met nog meer forten en die nog groter was. Hij is nu wel 85 km lang en 3–5 km breed. Hij ligt tussen de Biesbosch en het IJsselmeer.
De nieuwe Hollandse waterlinie is 3 keer gemobiliseerd. de 1e keer werden er pas bunkers gebouwd. Dat was in 1874 vanwege de Frans-Duitse oorlog. De tweede keer was in 1914, vanwege de Eerste Wereldoorlog. Toen werden er nieuwe bunkers gemaakt. De derde keer was in 1939 vanwege de Tweede Wereldoorlog en daar werden ook betere bunkers en groepsschuilplaatsen gemaakt.
De bomvrije kazerne is in 1818 gebouwd. De naam bomvrije kazerne is gekomen, omdat er nooit een bom op is gevallen. Toen de bomvrije kazerne werd gebouwd werden er granaten uitgevonden waar hij niet tegen kon. Het regenwater dat onder de kazerne stroomde werd gefilterd en daardoor kon je het drinken. De bomvrije kazerne werd toen een militaire basis. Boven op het fort groeien planten en gras ter camouflage. De bomvrije kazerne was bedoelt als een slaapplek voor de militairen, maar dat gebeurde niet want het was te vochtig in de kazerne.